Ползата от Витамин Б комплекс

Факти за Витамин Б комплекс

Б-витамините (vitamin B complex) са водно разтворими витамини с много общо помежду им, макар че жсеки един от тях има определена роля. Те “работят” заедно по начин, който трудно диференцира кой витамин Б всъщност е най-важен.

Б витамините са свързани с метаболитните процеси, които освобождавата енергията от въглехидратите, мазнините и протеините. Без тях не бихме имали никаква енергия. Те подпомагат възпроизвеждането на клетките и червените кръвни телца. Те са изключително важни за нервната ни система и мозъчната дейност, въздействаща върху настроението и поведението ни.

Витамин Б (витамин В на латиница) има следните компоненти:

  • Витамин Б1 – тиамин
  • Витамин Б2 – рибофлавин
  • Витамин Б3 – ниацин
  • Витамин Б5 – пантотенична киселина
  • Витамин Б7 – биотин
  • Витамин Б9 – фолат
  • Витамин Б12 – кобаламин

Ползи от Витамин Б комплекс

Витамин Б е много важен за метаболизма и производството на енергия в организма. Витамин Б има съществено значение за нервната система и натурално, без лекарствено подобряване на настроението. Някои форми на Витамин Б се доказват и като болкоуспокояващи при остеопароза и пременструален синдром.

Недостиг на Витамин Б комплекс – симптоми

Най-силно се усеща липсата или недостига на Витамин Б1 и Витамин Б3. Недостигът им е свързан с психологически проблеми, тревога, бавно зарастване на рани и замайване.

Предозиране с Витамин Б комплекс

Витамините от група Б предизвикват токсична реакция изключително рядко. Прекалената употреба на Витамин Б3 например може да предизвика потене и сърбежи. Предозиране с други форми на Витамин Б може да предизвика нервни спазми, сухота в гърлото и разстройство.

Храни, богати на Витамин Б комплекс

Витамин Б се съдържа най-вече в яйцата, рибата, плодовете, черен дроб, месо, мляко, ядки, зеленчуци и мая.

Витамините от група Б не са издръжливи на топлина, светлина и окисляване. Готвенето унищожава Витамин Б в храните.

 

Rating: 5.0. From 1 vote.
Please wait...
Алтернативно Здраве