Натриев нитрит (E250) – отровата в колбасите

Натриевият нитрит се използва главно за консервиране на месо и риба.  Той също влиза като съставка на всички шунки, бекон, пушена риба и салам, като им придава цвят и вкус. Той предизвиква бутилизъм – много опасна болест, която обикновено се открива на късен етап.

Приеман в големи количества, натриевият нитрит спира възможността хемоглобина да пренася кислород. Ранни симптоми на заболяването са раздразнителност, липса на енергия, главоболие, повръщане, както и сиво-синьо оцветяване под очите, брадичката, устните, ръцете и краката (синдром на синьото бебе).

В изключително тежки случаи настъпва мозъчна смърт, която е резултат от недостига на кислород. Бременните, особено в началото на бременността трябва да се пазят от поемането на нитрити. Хората с проблеми в чревния тракт също трябва да избягват консумация на колбаси.

Ползването на натриев нитрит е забранено в Норвегия, Швеция, Канада и Германия.

 

Rating: 3.0. From 2 votes.
Please wait...
Алтернативно Здраве