6 природни антибиотици

1. Прополис

Един от най-силните природни антибиотици е прополисът. Той се използва много широко при различни заболявания. При ангини и заболявания на устната кухина се дъвче самия продукт. А тинктура от прополис може да се купи от аптеките. Тя се използва успешно при отит, фарингит, тонзилит, синузит, гнойни рани.

Прополисът се препоръчва да се дъвче и поглъща по 0,05 грама, 3 пъти дневно при панкреатит.

2. Мумийо

То действа подобно на прополиса. Смята се, че мумийото е горският прополис на пчелите – но и досега все още не е известно със сигурност от какво се образува.

Алтайското мумийо се продава в някои аптеки.

То се разрежда с вода и се прилага външно и вътрешно. За вътрешно ползване се приемат също така и капсули с мумийо.

 3. Чесън

Добре известен естествен антибиотик, с био-стимулиращ ефект. Той активира собствените имунни клетки на организма (Т-лимфоцитите).

Етеричните масла на чесъна  действат като антисептик. Тяхна отличителна черта е, че имат въздействие, подобно на това на омега-3 мастните киселини – което обяснява противораковите свойства на чесъна, както и използването му при сърдечни заболявания и висок холестерол.

4. Хрян

Корените на хряна съдържа етерично масло и много лизозим – известен с антимикробните си свойства, също така различни витамини и минерали.

При настъргване на хрян се отделя синапено масло с фитонцидно действие.

Комбинацията от етерични масла и лизозим превръща корените на хряна в силен естествен антибиотик, използван при инфекциозни заболявания на горните дихателни пътища.

Една класическа рецепта за употреба на хрян е следната: настърган хрян, чесън и домати се смесват добре, добавят се сол, оцет и зехтин (или олио), сместа се разбърква до хомогенност и се сипва в бурканчета. Държи се в хладилник или просто в студено помещение. Това е както вкусна подправка към различни ястия, така и лечебно средство за профилактика и лечение на инфекциозни заболявания.

5. Исландски мъх

Съдържа натриев уснинат, който е мощен антибиотик. Изразени антибактериални свойства на исландския мъх се наблюдават дори, когато е разтворен във вода в съотношение 1:2 000 000.

Исландският мъх съдържа витамин В12 и цетрарин, които усилват действието на натриевия уснинат. По време на Втората световна война в руската армия десетки хиляди ранени са били спасени, като раните им са били третирани и дезинфекцирани с исландски мъх.

Исландският мъх се използва още при стомашни разстройства и диарии с инфекционен произход.

 6. Джинджифил

Силен антибиотик, с изразени антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства.

Може да бъде използван като подправка към различни ястия. Няма ограничения в използването, освен при гастрит и стомашна язва. Чаят от джинджифил е силна енергийна напитка, извънредно полезна при остри респираторни заболявания.

Rating: 5.0. From 1 vote.
Please wait...
Алтернативно Здраве