3 народни лека срещу депресия

Силни стресови изживявания, промени в настроението, продължително състояние на потиснатост изискват максимално внимание към собственото здраве. Като използвате натурални лекове, може значително да подобрите здравословното си състояние. При случаи на депресия народната медицина предлага следните рецепти:

Жълт кантарион: 1 супена лъжица сушен цвят и листа от жълти кантарион се заливат с 200 мл вряла вода. Настойката се оставя да престои 10 минути. Пие се 2 пъти дневно в продължение на 4 месеца. Ефектът започва да се проявява около 1 месец след началото на лечебния цикъл.

Шизандра (китайски лимонник): Китайският лимонник, или шизандра, се справя ефективно с негативни емоции, психически терзания, несигурност в собствените сили; а също така подобрява настроението. Допълнителни позитивни последици от лечението с шизандра са активизирането на функцията на надбъбречната жлеза, засилване на сексуалното желание, подобряване на функцията на черния дроб. При употреба на настойка от шизандра организмът се справя по-лесно с токсините и вредните отпадъци, натрупани в стомашно-чревния тракт. Стандартната доза на аптечна настойка от шизандра е 500 мл, 2 пъти на ден – сутрин и на обяд. Вечер не се пие.

Вместо аптечна можем да си приготвим домашна тинктура от китайски лимонник.

20 г сушени и смлени плодове от шизандра се заливат със 100 мл медицински спирт. Сместа се налива в тъмна бутилка и се слага на тъмно място. Престоява 10 дни, като периодично се разбърква и разклаща. След 1 седмица бутилката се отваря плодовете се изстискват – и се оставя още за 3 дни. Накрая се филтрира. Пие се както аптечната настойка.

Пасифлора: 1 чаена лъжичка пасифлора се залива със 150 мл вряла вода. Престоява 10 минути. Прецежда се. С цел да се постигне по-силен успокояващ ефект се препоръчва да се пие по 1 чаша непосредствено преди лягане. Хомеопатична тинктура от пасифлора, която се продава в аптеките, се пие от 20 до 60 капки преди лягане. Броят на капките може да изчисли самия пациент, въз основа на своето състояние и на желания бъдещ резултат.

Билкова смес: Смесват се 2 части шишарки от хмел, по 1 част цвят от лайка,  корени от валериана и маточина. Сместа се смила в кафемелачка. 2 супени лъжици от получения билков прах се заливат с 2 чаши вряла вода. Кипва се. Престоява 15 минути и се прецежда. Пие се на глътки през целия ден. Оставя се малко повече за момента преди лягане. Лечебният цикъл продължава 1 седмица.

Rating: 5.0. From 2 votes.
Please wait...
Алтернативно Здраве