11 най-опасни консерванти в храната ни

1/ Най-опасният консервант е натриевия нитрит (E 250). Беконът за закуска е възможно най-лошия избор за вашето здраве. Натриевият нитрит се съдържа в саламите, кремвиршите, беконът и всички други обработени меса.  Какво е натривият нитрит? Той е консервант, удължаващ живота на консервираните продукти, предпазвайки ги от бактерии. И какъв е проблемът? Натриевият нитрит е токсичен. Когато го консумирате, се формират нитросамини. Тези опасни образувания са силно карцерогенни. Учените дори използват натриев нитрит, когато искат да експериментират с опитни мишки и да ги разболеят от рак.

2/ Втори в нашия списък е бутил хидрокси анизол (Е 320) и бутил хидрокси толуен (Е 321). Тези консерванти се добиват от петрол. Намират се в маслото, месата, дъвката, картофен чипс и дори бирата. Тези консерванти са доказани карцерогени, макар че са одобрени за консумация.

3/ На трето място в списъка са поли-наситените мазнини. Макар че не са посочени като съставка на маргарина, те присъстват в количество между 0.5 и 0.7%. Хамбургерите са известни с това, че съдържат изобилно количество поли-наситени мазнини. Изкуствено създадените наситени мазнини могат да се намерят и в чипса, пуканките и сладките изделия. Защо наситените мазнини са толкова вредни?  Те увеличават риска от висок холестерол и понижават количеството  “добър” холестерол в тялото. Рискът от инфаркт се повишава многократно.

4/ Пропил галат (Е 310) е на четвърто място. Този консервант предпазва мазнините от гранясване, но предизвиква рак. Използва се в олиото, месните продукти, картофения чипс и дъвката.

5/ На пето място е Мононатриев глутамат (Е 621). Тази аминокиселина се използва за повишаване вкусовите качества на храните, най-често в замразените храни, чипса и ресторантската храна (синдром на китайската кухня). Предизвиква отпускане и подуване. В днешни дни е иключително трудно да се намерят храни без мононатриев глутамат.  Веригите за бързо хранене го използват масово в храните си (KFC например). Защо мононатриевият глутамат е толкова вреден? През 50те години на миналия век, учените откриват тясна връзка между мозъчни увреждания при опитни маймуни и консумацията им на мононатриев глутамат. В допълнение, нивото на затлъстяване и рискът от диабет многократно се увеличават.

6/ Калиевият бромат (Е 924) е следващ в списъка. Това е окислител, който се използва и при правенето на хляба. Този консервант е карцероген за опитните мишки и токсичен за останалите животни и хората, когато се консумира през устата. Той предизвиква тумор на щитовидната жлеза.

7/ Аспартамът (Е 951) е на седмо място. Той е изкуствен заместител на захарта със силно токсичен ефект. В тялото, аспартамът се превръща във формалдехид, който от своя страна предизвиква мигрена, припадъци, загуба на зрението, лупус, паркинсон и множествена склероза. Освен че е отровен, аспартамът също така увеличава затлъстяването, тъй като предизвиква желание за поемане на още въглехидрати.

8/ На осмо място са оцветителите (син, червен, зелен, жълт). Те предизвикват рак, разстройство на вниманието и обсесивно-компулсивно разстройство. Срещат се главно в бонбоните, напитките, сладкишите и коктейлите.

9/ Девети в списъка е натриевият хлорид (сол). Големи дози сол могат да доведат до повишено кръвно налягане, сърдечен удар и увреждания в бъбреците.

10/ Калиев ацесулфам (Е 950) е десети в списъка. Това е нов вид подсладител, използван в газирани напитки и някои сладкиши. Той е 200 пъти по-сладък от захарта. Тъй като няма достатъчно изследвания, е добре да се избягва.

11/ На единадесето, но не последно място, е бялата захар. Захарта е изкуствен продукт (създаден от тръстика или захарно цвекло), който е лишен от витамини, минерали, протеини и ензими и представлява сукроза. Захарта създава зависимост! Уврежданията, които причинява захарта са бавни, но необратими. Отнема години за да разруши панкреаса и да повреди ендокринната система. Захарта е основния виновник за диабет, хипоглекимия и хиперглекимия. Захарта допринася за повишаване риска от сърдечни увреждания, атеросклероза, психични болести, депресия, хипертония и рак.

Rating: 5.0. From 2 votes.
Please wait...
Алтернативно Здраве