Червен пипер – подправката, без която не можем

Червеният пипер (паприка) се прави от смлени чушки. Той може да бъде сладък или лют.

Смята се, че чушките са се появили в Мексико. Христофор Колумб е този, който е донесъл чушките в Европа. Отначало, чушките са се отглеждали като декоративни растения, след което е открита и кулинарната им стойност. В източна Европа, чушките пристигат през 16 век.

Червеният пипер съдържа голямо количество витамин С. Високата температура унищожава витамин С в чушките. Те притежават и силни антиpaprikaбактериални свойства. Също така чушките нормализират кръвното налягане, подобряват кръвообращението и повишават количеството отделяна слюнка, нормализирайки храносмилането.

Червеният пипер отива на почти всяка храна – яйца, месо, пиле, риба, супи, зеленчуци, ориз и сосове. Той се добавя в края на готвенето, тъй като топлината намалява цвета и вкусовите му качества.

Rating: 4.5. From 2 votes.
Please wait...
Алтернативно Здраве