Чахохбили

Чахохбили е рецепта от грузинската кухня. Приготвя се от пиле с доматен сос, с добавка на подправки и чесън. Характерно е, че за да приготвите Чахохбили трябва да запечете (запържите) месото за 15 мин. на сух тиган без добавяне на мазнина. При приготвянето на ястието не се прибавя вода, а само зеленчуци – домати, лук, чесън, по желание чушки.

Тайната е в подправките – хмели-сунели – е грузинска подправка, състои се от кориандър (кинза), босилек, копър, майорана, чубрица, мента, магданоз, дафинов лист, куркума, червен пипер, дафинов лист. Може да се закупи от руските магазини.

 Продукти:

  1. 700-800 гр. пилешко месо
  2. 3 големи глави кромид лук
  3. 1 кг домати или 500 мл доматен сок
  4. 3-4 скилидки чесън
  5. 100 мл червено вино
  6. 2-3 стръка магданоз
  7. 2-3 листа босилек
  8. 1 дафонов лист
  9. кориандър

или хмели-сунели

 Приготвяне:

  1. Пилешкото месо се слага в дълбок тиган (с незалепващо покритие) без мазнина и се запича докато стане златисти и от двете страни.
  2. Изважда се и в тигана с малко олио се слага лука нарязан на кръгчета. Задушава се докато стане златист.
  3. В тигана се връща пилешкото месо, добавя се чесъна, доматения сок (може и пресни домати, бланширани, обелени и срязани на няколко части) и 100 мл вино, както и подправките.
  4. Задушава се докато виното се изпари.
  5. Поднася се с много зелени подправки – магданоз, босилек, кориандър нарязани на ситно.

 

Rating: 5.0. From 1 vote.
Please wait...
Алтернативно Здраве