Хомеопатията – мит или реалност

Около лечението чрез хомеопатия има доста натрупани митове. А каква е всъщност реалността?

Мит 1. Хомеопатията е билкова терапия.

Реалност: билковото лечение се нарича фитотерапия.

Хомеопатията е много далеч от това, въпреки, че много хомеопатични лекарства са приготвени от растения. Но има хомеопатични препарати от животински произход (отрови,  животински извлеци, стрити насекоми – например, пчели). Много хомопатични препарати са направени от минерали.

По този начин, хомеопатични лекарства се приготвят от всички дарове на природата.

В хомеопатичната практика се използват още патологични извлеци от болестни тъкани – например, от сифилистични язви, туберкулозни тъкани, псориатични плаки. Тези лекарства се наричат нозоди.

Също така, хомеопатията използва и лекарства, приготвени от хормони, например, тириоидинум или биологично активни вещества (хистамин, адреналин).

Мит 2. Хомеопатът трябва да има някакъв метод за диагностика

Реалност: по правило, преди да предпише лечение, хомеопатът задължително трябва подробно да разпита и, при необходимост, да прегледа пациента. Обикновено това отнема 1-2 часа.

Ако тази процедура не се изпълни, въпросният лечител просто не е хомеопат.

Мит 3. Хомеопатичното лечение е много дълъг процес.

Реалност: хомеопатичното лекарство може да действа веднага или в рамките на няколко дни, а понякога и седмици.

Всичко зависи от заболяването.

При остро заболяване или функционална патология правилно подбраният препарат действа доста бързо. Може ефективно да се лекуват остри респираторни заболявания, чревни инфекции и много други.

Обаче, при хронични състояния дълбоките промени в организма се развиват постепенно.

Мит 4. Хомеопатията не е научно доказана.

Реалност: напротив, има доста голям брой научни трудове, доказващи ефективността на този метод.

Мит 5. Хомеопатията не е ефективна, защото аз пих хомеопатично лекарство от аптеката, обаче то не ми помогна.

Реалност: в аптеките се продават хомеопатични сложни лекарства, които се състоят от няколко хомеопатични препарата и имат много далечна връзка с истинската хомеопатия.

Тези лекарства се предписват за конкретно заболяване, което е в крещящо нарушение на основните принципи на хомеопатията – тя лекува човека, а не болестта.

Мит 6

Хомеопатията е безвреден метод за лечение.

Тук трябва да се добави: “… в умели ръце”. При неправилна употреба на хомеопатични препарати може все пак да бъде нанесена вреда на пациента, макар че това е доста трудно. Ала такива възможности се по принцип случайни и въобще не може да се сравняват с многобройните странични ефекти, които практически са “програмирани” при обикновените лекарства. Причината е, че фармацевтичните препарати са насочени към определено заболяване и, лекувайки него, доста често нарушават баланса в човешкия организъм – тъй като самото им предназначение е да нарушат този баланс по посока на лекуването на даденото заболяване. Докато принципът на хомеопатията е да се лекува цялостно организмът – затова и странични ефекти при хомеопатичните методи и препарати почти не се наблюдават. Но отново трябва да се подчертае – когато лечението е в умели ръце.

Rating: 5.0. From 1 vote.
Please wait...
Алтернативно Здраве