Характеристики на безвъглехидратната диета

Безвъглехидратните диети са най-често използваните за загуба на тегло – те се основават на намаляване на консумациоята на храни с висок гликемичен индекс.

Има различни версии на тези диети – но основната същност е рязко ограничаване на приеманите въглехидрати. По-често се използват всъщност нисковъглехидратните диети, отколкото тези с напълно изключени въглехидрати от менюто.

При хроничен недостиг на хранителни въглехидрати се използва резервен гликоген от  черния дроб, за да се поддържат нормалните показатели на гликемията.

Ако диетата е не ниско-, а напълно безвъглехидратна – тогава този резерв се изчерпва за 48 часа, което се придружава от частична дехидратация.

Според резултатите от научните изследвания, спазването на безвъглехидратни диети в продължение на 6 месеца води до редица благоприятни промени в организма:

– понижаване на индекса на телесната маса;

– намаляване на триглицеридите;

– увеличават се размерите на липопротеините с ниска плътност;

– повишава се нивото на липопротеините с висока плътност.

При безвъглехидратните диети се потиска апетитът, значително намаляват намалява чернодробното производство на глюкоза и инсулин. Допълнителен фактор, който подобрява действието на инсулина, могат да бъдат повишените нива на левцин, които се наблюдават при диета с ниско съдържание на въглехидрати и увеличен прием на протеини.

В същото време се наблюдават редица негативни последици от рязкото ограничаване на хранителните въглехидрати, особено в изследвания с продължителност повече от шест месеца.

Такива последици са:

– намаляване на мускулната маса;

– намаляване на съдържанието на важни микроелементи в кръвта (калий, калций, магнезий и желязо) и увеличаване на нивата на хомоцистеин, холестерол и свободни мастни киселини; увеличаване на извеждането на калций с урината и увеличаване на риска от нефролитиаза.

Прекомерното постъпване на свободни мастни киселини за сметка на въглехидратите в черния дроб, мастната и мускулната тъкан води до нарушаване на чувствителността към инсулина на рецепторно ниво. Това е особено характерно за нисковъглехидратни диети с високо съдържание на мазнини.

Доста безвъглехидратни диети включват силно ограничаване на зеленчуци и плодове и засилена консумация на животински продукти. Това увеличава възможността за развитие на различни неоплазии при пациенти, които спазват диети с ниско съдържание на въглехидрати.

Проучванията показват, че безвъглехидратните диети ефективно понижават кръвното налягане и са подходящи при хипертонична болест.

Намалената консумация на въглехидрати е много по-ефективен метод за загуба на тегло, отколкото диетите с ниско съдържание на мазнини, сочат констатациите от едно голямо проучване на Харвардския университет. Анализ на резултатите от 53 проучвания на 67 хиляди пациенти с диети показва, че хората, които в продължение на 1 година са спазвали диета с ниско съдържание на мазнини, тежат с около 1 килограма повече от онези, които са използвали ниско- и безвъглехидратни диети.

 

Rating: 5.0. From 1 vote.
Please wait...
Алтернативно Здраве