Френска лучена супа

Френската лучена супа е класика, която никога не излиза от мода. Това е една изпитана през годините рецепта, която ще ви накара да си оближете пръстите. Ето я:

Продукти:

  1. 4 големи кромид глави лук (около 1 кг)
  2. 2 с.л. зехтин
  3. 2 с.л брашно
  4. 1 ч.л. бяло вино
  5. 4 ч.ч. пилешки или телешки бульон (вода)
  6. 3-4 стръка магданоз
  7. на вкус смлян черен пипер
  8. 1 дафинов лист
  9. 1 ч.л. мащерка
  10. 4 филии пълнозърнест хляб (или 1 франзела)
  11. 1 ч.ч. настърган кашкавал

 Приготвяне:

  1. Кромид лукът се нарязва на тънки шайби.
  2. В тенджера се загрява зехтина и се прибавя нарязания на шайби лук.
  3. Лукът се задушава докато омекне, като се разбърква внимателно, докато стане златист (около 40 мин).

4.Тогава се долива бульон (вода), като в част от водата е разтворено и брашното. Овкусява се с подправките – дафинов лист, мащерка, нарязан магданоз, черен пипер. Добавя се и бялото вино.

  1. Супата ври така около 10 мин и се разпределя в огнеопорни купички, които се посатавят в тава. Купичките супа се покриват с препечени филийки пълнозърнест хляб (или франзела) и се посипват обилно с настърган кашкавал или сирене, което се разтапя добре при печене.
  2. Слагат се в студена фурна и се пекат около 10 мин, до златисто на сиренето на горен реотан и на края 2 мин на грил функция.
  3. Лучената супа се поднася топла.

 

Rating: 5.0. From 1 vote.
Please wait...
Алтернативно Здраве