Уринотерапия – реалност или мит

Един от популярните методи на народната медицина е уринотерапията. Лечението на организма с урина е било използван още в древна Индия, откъдето се разпространява и в други страни.

Привържениците на народната медицина смятат, че уринотерапията е много ефикасен и ефективен метод на лечение – докато в средите на класическата медицина няма единно мнение по този въпрос.

Какво лекува уринотерапията?

Тя се използва като метод за прочистване на организма, против различни заболявания и като козметично средство. Народните лечители, които я използват, привеждат различни аргументи в нейна полза.

Водните молекули, което се намират в организма, съответно и урината, са структурирани и подредени по определен начин. За да се приведе водата, която тепърва постъпва в организма при пиене, в това подредено състояние, се използва много енергия. Но когато човек пие урина, организмът няма нужда тепърва да структурира водните молекули в нея – те са вече подредени. По този начин икономисва енергия, не се износва бързо и живее по-дълго.

Урината е много сложна по химичен състав. Тя съдържа пикочна киселина, пуринови основи, нуклеинови киселини, незаменими аминокиселини, както и хормони, ензими и витамини. Благодарение на този богат състав, използването на урина помага при прочистването на организма от токсини, заменя голяма част от лекарствата, както и от биологично-активните хранителни добавки.

Към уринотерапия не бива да се пристъпва при възпалени бъбреци или генитални заболявания – тъй като причинителите на заболяването след извеждането им от организма се завръщат обратно заедно с урината и заразяват нови органи.

Също така уринотерапията не се препоръчва при язвени болести поради опасност от изостряне на състоянието.

Някои лекари смятат, че при уринотерапята действа повече психологическият фактор, отколкото влиянието на самата урина. Но някои изтъкнати учени са съгласни, че в урината присъстват метаболити на стероидни хормони – което означава, че хормоналната терапия и уринотерапията са сходни методи на лечение. Ако се пие урината, отделена за един ден, организмът ще получи средна лечебна доза хормони.

Хормоналните лекарства се справят отлично с възпалителни процеси. Същото води до положителния ефект и от уринотерапията. Но приложението на хормонални медикаменти причинява много странични ефекти. То заплашва да намали генерирането на хормони в организма – който в такива случаи и без това ги получава от лекарствата, затова и “не се напряга” да произвежда свои собствени.

В резултат при прилагане на хормонални препарати резултатът е ранно стареене, отслабване на сексуалната функция, бързо повишаване на телесното тегло и нарушена функция на мозъка.

Тези странични ефекти на аптечните хормонални лекарства не се констатират при уринотерапията – поради което тя заслужава внимание от страна на алтернативната медицина.

Rating: 5.0. From 1 vote.
Please wait...
Алтернативно Здраве