Трябва ли ни манган?

Манганът е минерал, който присъства в организма ни в много малки количества. Тялото ни съдържа не повече от 20 мг манган, като голяма част от него се намира в костите, бъбреците, черния дроб и панкреаса.

Какви са функциите на мангана?

Манганът се изявява най-вече като коензим, който осъществява различни метаболитни функции в тялото. Той има роля във формирането на костите, функциите на щитовидната жлеза, както и във формирането на ставите, функцията на секс хормоните и абсорбирането на калций. Имайки предвид тези важни функции, манганът се оказва изключително важен за тялото ни.

Откъде да си набавим манган?

За щастие, манганът се среща в множество плодове и зеленяуци, както и в други храни.  Ще намерите много манган ядките, семената, авокадото, стафидите, спанака, броколите, жълтъка, както и в портокалите и другите широколистни зеленчуци.

Какви са рисковете от недостиг на манган

Рисковете от непоемането на достатъчно количество манган включват висок холестеро, проблеми с очите и ушите, безплодие, слабост, проблеми със сърцето, загуба на паметта, припадъци.. Списъкът е дълъг. Поради това, че манган присъства в множество храни, недостигът му е рядкост.

Rating: 5.0. From 1 vote.
Please wait...
Алтернативно Здраве