Тревожно разстройство – как да си помогнем?

Какво е тревожно разстройство?  Това название обединява група заболявания на нервната система, основният симптом на които е силно чувство за безпокойство, възникващо от незначителни причини или дори при липса на каквито и да било причини. На фона на тревожното разстройство обикновено присъстват и симптоми, които могат да се наблюдават при някои заболявания на вътрешните органи, без такива заболявания да са налице (кашлица, болка в гърдите или в корема, затруднено дишане, чувство за “буца в гърлото”).

Точната причина за появата на тревожно разстройство все още не е установена.

Някои учени предполагат, че това са нарушения в дейността на определени части на мозъка. Психолози смятат, че тревожно разстройство се появява при хора с психически травми, които често страдат от стрес и преумора, както и при такива с погрешни  представи за някои явления, които предизвиква пристъпи на тревога.

Как да се различим “нормалното” безпокойство, което ни помага да избегнем опасни ситуации, от безсмислената тревога, причинена от тревожно разстройство? Патологичната тревожност не е свързана с конкретна застрашаваща ситуация – а е пресилена и свързана с несъществуващи въображаеми фактори. Безпокойството при тревожното разстройство води до физическо и емоционално изтощение на човека, повишена уморяемост и чувство на безпомощност пред “наближаващата заплаха”. Нормално е безпокойството, изпитвано от всички хора при дадени ситуации. То не пречи на човешката дейност и изчезва, когато заплашителната ситуация приключи.

Народни средства за лечение на тревожно разстройство:

1. Полезно е сутрин да се обтриваме с кърпа, потопена във вода с добавка на сол (1 чаша вода на 1 бутилка вода). Това е средство, което се използва и при различни видове депресии.

2. 3 супени лъжици наситнена овесена слама се залива с 2 чаши вряла вода. Престоява 1 час и се филтрира. Изпива се за 1 ден.

3. 1 супена лъжица цвят от димитровче се залива с 1 чаша вряла вода, оставя се да изстине и се филтрира. Пие се по 1 супена лъжица, 3 пъти на ден.

4. 1 супена лъжица листа от мента листа се заливат 1 чаша врял. Варят се в продължение на 10 минути. Отварата се пие по половин чаша сутрин и вечер, 30 минути преди хранене.

5. 1 чаена лъжичка корени от ангелика (лечебна пищялка) се залива с 1 чаша вряла вода. Престоява 1 час. Настойката се пие по 1 чаша, 3 пъти на ден.

6. 5 гр. наситнени корени и листа от иглика се заливат с 1 чаша вряла вода. Престоява в термос 2 часа. Пие се по 1 супена лъжица 3 пъти на ден.

Rating: 5.0. From 2 votes.
Please wait...
Алтернативно Здраве