Тахан – храната на живота

Таханът (тахини, тхина, таханова паста, сусамова паста) представлява дебела мазна паста от смлени сусамови семена. Този продукт е добре познат в Близкия изток.

Тахановата паста – тахан има специфичен вкус, затова добавянето й към храната може да се оцени само от истински любители на кулинарията. Тя придава приятен вкус на различни блюда, като се използва в малки количества.

В 100 г тахан има:

– 695 килокалории:

– 24 г белтъчини(протеини);

– 62 г мазнини;

– 10 г въглехидрати.

Полезните свойства на тахана се обуславят от богатия му витаминен и минерален състав, който включва витамини E, С, също и от групата В; освен това, магнезий, калций, цинк, желязо, фосфор. Таханът съдържа много фибри (целулоза), органични киселини, лецитин, фосфор, бета-ситостерол. А по количество на калция таханът се  конкурира само високомаслените сирена.

Редовната консумация на тахан като добавка към храната спомага за предотвратяване на рак, премахва токсините и вредните продукти от обмяната на веществата, подобрява съсирването на кръвта. Тахан се приема още и като очистително.

 За чиста и блестяща кожа, здрава коса и перфектна фигура е много полезно таханът да се консумира в съчетание с месо и морски дарове. Той е отличен източник на метионин, който прочиства черния дроб от токсини; също и на алкални минерали, които допринасят за намаляване на наднормено тегло.

Таханът е истинска находка за хората, които страдат от нарушения в храносмилането. При производството на тахановата паста сусамовото семе се смила до такава степен, че се превръща в хомогенна маса, която организмът лесно смила и усвоява. Тахан може да се консумира спокойно дори от хора, които страдат от стомашно-чревни разстройства. Тахановата паста не само насища организма с хранителни вещества, но също така помага за смилането на по-тежките хранителни продукти.

Таханът е извънредно полезен при лечение на акне – от което, според различни изследвания, страдат между 80 и 90 процента от тийнейджърите. Акнето се предизвиква още и от различни други причини: от бактериално замърсяване и банална нечистоплътност, до твърде активно генериране на мазнини, които блокират порите; също и вследствие на спазване на диети с високо съдържание на въглехидрати.

Таханът е високоефективно средство за лечение на това кожно заболяване. Той е богат на цинк, чиято полезност в борбата срещу акнето е потвърдена от различни изследвания. Препоръчителната дневна доза от този минерал е 11 мг. Самостоятелното повишаване може да достигне 40 мг на ден – но не и повече.

Цинкът изпълнява и такава полезна функция като предотвратяване на косопада. Загубата на коса често е сигнал за метаболитни нарушения. Балансираната диета с включен тахан нормализира обмяната на веществата и попълва дефицитите на хранителни вещества (особено на цинк), от които се нуждае косата.

Други симптоми на недостига на цинк са нарушения на вкусовите усещания, диария, импотентност, проблеми със зрението, акне и липса на апетит.

В 100-грамова порция тахан се съдържат 10 мг цинк, което е в рамките на дневната норма за жените и почти се покрива с нея за мъжете.

Rating: 5.0. From 2 votes.
Please wait...
Алтернативно Здраве