Супер храна ли е кокосовото масло

Може ли кокосовото масло да се пребори със сърдечните болести и с Алцхаймер? Супер храна ли е кокосовото масло?

Учените все повече се убеждават, че този космест плод може да предотврати и дори излекува болести като сърдечните и Алцхаймер. Други все повече наблягат на факта, че кокосовото масло е мазнина и трябва да се избягва.  Независимо от разногласията, кокосовото масло се е утвърдило през вековете като източник на енергия, средство за отслабване, натурален антибиотик и регулатор на холестерола и инсулина. Доказателство за това са жителите на тропиците, които го ползват от векове и са известни с това, че живеят дълъг и здрав живот.

Професор Брус Файф твърди, че това е най-здравословното масло известно на човешката раса. “Кокосовото масло е уникално с това, че се състои главно от верига триглицериди” твърди той. Точно това го прави различно и уникално. Професорът твърди, че:

  • Кокосовото масло поправя метаболизма, защото е лесно за конумация и обработване.
  • Кокосовото масло убива бактериите, гъбичките и вирусите поради анти-микробния ефект на мастните киселини.
  • Кокосовото масло е полезно за диабетиците поради бавното освобождаване на захар в кръвоносните съдове
  • Кокосовото масло ускорява метаболизма и увеличава енергията, защото то първо се обработва като “гориво” и след това се складира като мазнина.

Противоречия:

Въпреки че предпазва от сърдечни болести, някои изследвания препоръчват избягването на кокосово масло. “Кокосовото масло, млякото и сирената съдържат големи количества наситени мазнини, което увеличава нивата на холестерола, запушва артериите и увеличава риска от сърдечни заболявания.”

Най-добрият начин да преценим за себе си е изследване от 2010, според което определен вид храна не трябва да се съди по това колко наситени мазнини съдържа, защото различните мазнини имат различен ефект върху сърдечната дейност.

Едно нещо е сигурно – кокосовото масло предотвратява кариеса.  Паста за зъби, състояща се от кокосово масло, е най-доброто, което можете да направите за зъбите си.  Учените са установили, че кокосовото масло реагира с ензимите в устата и убива устните микроби, водещи до кариес.

Колко кокосово масло да консумираме, това е въпросът.  Прието е, че консумацията на кокосово масло е между една и три супени лъжици на ден.  Това количество може да бъде сготвено, или консумирано сурово.

 

Rating: 5.0. From 1 vote.
Please wait...
Алтернативно Здраве