Супер храната сусам – храната на боговете

susam
Сусамът е не само отличен източник на мед и манган, но също така на калций, магнезий, желязо, фосфор, витамин В1, селен и фибри. Той съдържа уникалните съставки сезамин и сезамолин. Те принадлежат към специални фибри, наречени „лигнани“, които мощно намаляват кръвното налягане и повишават витамин Е в хората. Сезаминът също така предпазва черния дроб от окисляване. Сусамовото масло е известно като тахан.

Медът в сусама облекчава симптомите на артрит поради противовъзпалителните и антиоксидантните си свойства. Магнезият предотвратява спазмите при астма, намалява кръвното налягане, премахва мигрената и спомага добрия сън.

Калцият предотвратява рак, остеопароза, мигрена и предменструален синдром. Фитостеролите, които се съдържат в сусама намаляват холестерола и засилват имунната система.

Сусамовите семена са малки, овални семена с вкус на ядка и деликатен структура. Те имат различен цвят – бели, жълти, черни и червени. Сусамовото масло е известно с това, че не гранясва.

Как да се насладим на сусама?

  • Добавете сусамови семена към тестото за хляб или сладки
  • Сусамът е чудесна добавка към броколи с лимон
  • Намажете тахан и мед на филия хляб
  • Смесете печен сусам с оце, соев сос и начукан чесън и използвайте за дресинг на салати
  • Добавете към всички азиатски гозби, които приготвяте в къщи
Rating: 5.0. From 1 vote.
Please wait...
Алтернативно Здраве