Супер храната мед – ползи и приложения

Когато говорим за полезните свойства на меда, трябва да се има предвид,  че става дума само за натуралния, естествен мед, който не е преминал през различни технологични обработки. При термично нагряване медът губи лечебните си качества, защото това променя молекулярната му структура – и той се превръща в субстанция, подобна на лепило, която дори може да повлияе негативно върху здравето.

Полезните свойства на натуралния, природен мед са следните:

Той един от продуктите, които може да се съхраняват за дълъг период от време, като остават все така полезни и вкусни.

Медът е антибактериално, противогъбично и антивирусно средство.

Преди откриването на инсулина лекарите-хомеопати са използвали меда за лечение на диабет, като са го препоръчвали вместо захар. Така, например, сред индианци от Северно Мексико зачестили случаите на диабет, когато спрели да ядат мед, заменяйки го със захар. Лечителите на племето забелязали връзката между тези две събития и започнали да дават на болните естествен мед, разтворен в чай. В резултат признаците на диабет значително намалели.

Но трябва да се знае, че диабетиците и хората, които страдат от хипогликемия (ниско ниво на кръвната захар), трябва да се консултират с професионален лекар, преди да използват мед за медицински цели.

Една чаена лъжичка естествен мед, даден на детето преди лягане, действа като успокоително, помага за по-бързо заспиване и срещу нощно напикаване.

Медът увеличава енергийните нива, жизнеността и придава сили на организма. Неслучайно по време на древните Олимпийски игри спортистите спазвали диета с големи количества естествен мед.

Медът лекува кашлица. При простуда се пие 1 чаша горещо мляко с 1 чаена лъжичка мед.

Той не предизвика ферментация в стомаха, така че може да се използва за потискане на киселинно стомашно разстройство.

Мед, смесен с джинджифил, лимонов сок и топла вода, намалява гаденето и придава сила на организма.

Натуралният мед спомага за намаляване на мускулни спазми. Те се дължат на ниското ниво на калций и високото ниво на фосфор в кръвта. Медът привежда тези нива в балансирано състояние.

Медът се използва за лечение на анемия, тъй като съдържа много хранителни вещества, особено металите желязо и мед – а нормалното ниво на хемоглобина в кръвта зависи именно от тези елементи. Прилага се още при всички видове чревни разстройства, тъй като е отлично антибактериално средство.

При понижаване на кръвната захар човек чувства умора и сърцебиене. Медът премахва тези нежелани усещания. Той съдържа много ензими, необходими за правилното смилането на храната.

Медът представлява отлично средство за лечение на различни рани. Той притежава антисептични, антибактериални и противогъбични свойства, които ликвидират микробните инфекци и улесняват бързото заздравяване на рани.

Медът понижава нивата на триглицеридите в организма. Тяхното високо съдържание може да доведе до сърдечно-съдови и други заболявания.

Комбиниран с гроздов сок, той е отлично средство за лечение на подагра, артрит и болки в ставите.

Медът помага да отслабнете. За целта сутрин може да се пие на гладно чаша минерална или обикновена вода с разтворена една чаена лъжичка мед. Ако желаете, можете да добавите няколко капки натурален лимонов сок.

Rating: 5.0. From 2 votes.
Please wait...
Алтернативно Здраве