Рецепти за щастие – как да го постигнем?

Много хора смятат, че щастието се състои в това, да живеят безгрижно и да се “забавляват” – каквото и да означава подобен израз. Тоест, проявяват чисто консумативен подход към живота. Но още Достоевски е казал, че ако това се постигне, човечеството просто “ще загние” поради липса на смислени цели.

Бездействието, леността и простата консумация не може да носят щастие, защото едно домашно животно също консумира и е задоволено – но човекът затова е човек, защото трябва да е нещо повече от животното.

Човек е истински щастлив, когато се стреми да постигне някаква цел, преодолява трудности, изпитва радост и страдание – с две думи, когато живее пълноценно. Всичко друго, сервирано ни като проста консумация на материални неща, е имитация на щастие. Обикновено хората, които са се стремили към подобни неща като максимум на своя жизнен път, твърде късно разбират това. А които ги получават наготово, установяват, че просто нямат смисъл на живота. Затова и са познати случаи, когато деца на милионери слагат сами край на живота си, стават наркомани и изпадат в жестоки жизнени депресии.

А всъщност, за да сме щастливи, трябват малко неща.

1. Необходимо е да сме приятели с нашия собствен вътрешен свят. Това е един много важен елемент от щастието. Наслаждайте се на онова, което е вътре във вас самите – дори ако се е случило така, че в даден момент от живота си отвън нямате никого. Ако останете насаме със себе си, това няма да е завинаги – рано или късно непременно ще се появят нови приятели.

2.  Трябва да обичаме хората, които могат да ни помогнат да се чувстваме щастливи. Не бива да завиждаме на другите. Светът е привлекателен. Той е красив. И  хората също са красиви, ако се вгледаме внимателно. Именно такива чувства ни правят щастливи.

3. Живейте в мир със себе си и с другите хора. Всичко, което се случва, е познато и известно вече от много векове. Още древните римляни са казали: “Времената се менят, хората – не”. Затова трябва да осъзнаем себе си не като изолирани социални единици – а като част от своето семейство, от родното си място, от народа си и от цялото човечество. Така никога няма да се чувстваме тъжни и самотни.

4. Не бива непрекъснато да мислим само за пари и как да спечелим повече. Щом имаме с какво да се нахраним, къде да живеем и интересни книги, които да прочетем – това е достатъчно. Всичко друго е допълнение. Да, приятно и никой няма нищо против – но все пак само допълнение. Парите сами по себе си никому още не са донесли щастие. То не се крие в портфейла.

5. Разбира се, здравето е основен елемент от щастието. Затова трябва да водим здравословен начин на живот.

Rating: 5.0. From 2 votes.
Please wait...
Алтернативно Здраве