Рецепта за фокача

Това е печиво, което идва от италианската кухня, приготвя се от тесто като за пица, но без плънката отгоре. Много е вкусна и препечената коричка и отвътре. Има много варианти за фокача, може да се направи с добавка на сирена, гъби, подправки, домати, лук, маслини, може и да се направи и сладък вариант на фокача с плодове.

 Продукти:

  1. 150 мл вода
  2. 250 гр. брашно
  3. 100 гр. картофи (1 голям)
  4. 1/4 пакетче мая за хляб
  5. щипка розмарин (може и сух)
  6. 1 ч.л. мед или захар
  7. 2-3 с.л. зехтин

 

Приготвяне:

  1. Картофите трябва да са сварени.
  2. В хладката вода се поставя маята, лъжичка мед или захар и 2-3 с.л. брашно и се оставя за 15 мин.
  3. Свареният картоф се настъргва и се смесва с брашното.
  4. Добавя се маята розмарина. Замесва се меко еластично тесто, като се добавя и част от зехтина.
  5. Оставя се да втаса за около час.
  6. В тава за печене се разстила като пита, се намазва със зехтин и се поръсва с розмарин, босилек.
  7. В оригиналната рецепта се поръсва с морска сол, която аз пропускам и сложих малко кашкавал нарязан на тънко.
  8. Оставя се да втаса около 30 мин.
  9. Пече се на средна фурна на 190 градуса до готовност.

 

Rating: 5.0. From 1 vote.
Please wait...
Алтернативно Здраве