Куркума – от какво ни пази неизвестната супер храна

  1. Предотратява рака – Куркумата предотратява рака на простатата, спира развитието му и унищожава раковите клетки. Множество изследвания са открили, че куркумата успешно предпазва от туморите, предизвикани от радиация. Куркумата предпазва от появата на туморни клетки, левкемия, карцинома и рак на гърдата.
  2. Облекчава артрита – противовъзпалителните свойства на куркумата са отлични при остеопароза и ревматичен артрит. Антиоксидантните свойства на куркумата разрушават свободните радикали, които нараняват клетките.
  3. Контролира диабет – куркумата намалява нивото на инсулина. Тя спомага контролирането на захарта и повишава ефекта от приеманите лекарства. Куркумата предотвратява появата и развитието на диабет 2.
  4. Намалява нивата на холестерола – доказано е, че просто ползването на куркума като подправка намалява нивото на холестерола. По този начин куркумата предотратява развитието на сърдечни болести.
  5. Повишава имунитета – куркумата съдържа „липопплизахарид“, който стимулира имунната система. Тя съдържа антибактериални, антивирусни и антифунгални елементи, които допълнително предпазват имунната ни система. При настинка или грип, разтворете лъжица куркума в топло мляко и консумирайте веднъж дневно за моментален ефект.
  6. Заздравяване на рани – с антибактериалните си и антисептични свойства, куркумата е силен дезинфектант. Ако се порежете или опарите, поръсете мястото с куркума, за да засилите оздравителния процес. Куркумата се ползва алтернативно за лечение на псориазис и други кожни заболявания.
  7. Поддържане на телесното тегло – куркумата спомага разпадането на мазнините. Хората с наднормено тегло могат да консумират по 1 лъжичка куркума на всяко ядене.
  8. Предпазва от Алцхаймер – смята се, че тази болест се предизвиква от мозъчно възпаление. Куркумата спомага чрез разграждане на плаките в мозъка и подобряване на циркулацията на кислорода.
  9. Подобрява храносмилането – куркумата стимулира жлъчката да произвежда жлъчна течност, което редуцира симптомите на подуване и газове. Куркумата не трябва да се поема от хора с жлъчни проблеми, тъй като състоянието може да се влоши.
  10. Предотвратява болести на черния дроб – куркумата прочиства черния дроб, който при поемане на куркума отделя важни ензими. Те редуцират токсините в тялото. Куркумата спомага циркулацията на кръвта, което също спомага прочистване на черния дроб.
Rating: 5.0. From 1 vote.
Please wait...
Алтернативно Здраве