Портокалопита

Един типичен гръцки десерт, който е екзотичен, засищащ и вкусен. Ето и рецептата:

Продукти:

  1. кори за баница, 500 гр.
  2. 4 яйца
  3. 200 мл царевично олио
  4. 200 мл сок от портокал
  5. 1 ч.ч. захар
  6. 250 гр. кисело мляко 2%
  7. бакпулвер
  8. 2 бр. ванилия
  9. настъргана кора от 1 портокал

За сиропа:

  1. 1 ч.ч. вода
  2. 1 ч.ч. захар
  3. 1 пръчка канела
  4. кора от 1 портокал

 Приготвяне:

  1. Отваряме пакета с корите и ги разделяме на 3 части . Една по- една частите ги поставяме във фурната, която сме включили на 100 градуса и ги оставяме леко да изсъхнат . Повтаряме процедурата и с останалите 2 кори .
  2. След като са се изсушили корите, ги начупваме в дълбок съд
  3. В друга купа, разбъркваме захарта с киселото мляко, яйцата, сока от портокалите и ги добавяме в купата с корите . Прибавяме и останалите продукти бакпулвера, ванилията, стърготините портокал и олиото
  4. Разбъркваме добре и поставяме в тава за печене .

Няма смисъл, да мажем тавата с олио, достатъчно мазнина сме добавили в портокалопитата

  1. Печем за 35-45 мин. на 180 градуса фурна – до образуването на червеникава коричка .
  2. През това време приготвяме сиропа . Водата със захарта , канелата и кората портокал – да ври за 7-10 мин.
  3. След като изкараме портокалопитата ни от фурната , сиропа е вече изстинал и заливаме сладкиша.

 

Rating: 5.0. From 1 vote.
Please wait...
Алтернативно Здраве