Ползите от консумиране на ленено семе

Благодарение на свойствата си лененото семе се използва като ефективна профилактична мярка за предотвратяване и лечение на на най-различни  заболявания.

Освен всичко друго, семената на лена спомагат за подобряване на общото състояние на организма. Те са ефективна добавка към храната при наличие на наднормено тегло.

Отличителна черта на лененото семе е неговият богат състав, което го отличава сред другите хранително-лечебни продукти. Например, в лененото семе присъстват в много голямо количество мастни киселини от типа омега-3, фибри, лигнани. Именно тези три компонента играят решаваща роля за полезните му свойства. Освен това, лененото семе е богато на витамини А, С, Е, F; в състава му присъстват калий, манган, магнезий, необходими за организма аминокиселини, минерални вещества и антиоксиданти, глутен, цинк, алуминий, хром, желязо, калций, никел, йод.

Редовната дневна консумация на ленено семе в количество до 25 г дневно попълва разхода на всички хранителни вещества, необходими на организма в дадения момент. Като се има предвид, че е напълно естествен продукт, то не причинява вреда на организма – ако се консумира адекватно и в разумни дозировки.

Целулозата, на която са богати ленените семена, предоставя бързо насищане без претоварване на стомашно-чревния тракт. Тя също помага за извеждане на шлаките и токсините. Затова лененото семе е често използвана съставка в най-различни диети. Като добавка към храната се използва най-вече предварително наситнено или под формата на отвари. Добавят го към различни ястия, най-вече салати и супи.

За хора, които имат нарушени функции на бъбреците, черния дроб, щитовидната жлеза или страдат от стомашни заболявания, е изключително полезно да консумират ленено семе във всякаква форма.

Това лечебно-хранително средство се използва профилактично, ако е налице тенденция към образуване на кръвни съсиреци.

Ленените семена оказват положителен ефект върху чревния тракт, подобряват циркулацията на кръвта и функцията на сърцето. Те нормализират нивото на кръвната захар и понижават това на холестерола – което е още една причина за широкото му приложение при диетичен режим на хранене с цел отслабване. Освен това, представляват отлично противовъзпалително и антибактериално средство, като укрепват имунната система.

Благодарение на селена, който се съдържа в лененото семе, то е подходящо за хора, които имат склонност към образуване на тумори. Този компонент допринася още и за подобряване на зрението.

За онези, които искат да намалят теглото си, е полезно да знаят, че витамин F, който обилно присъства в лененото семе, подобрява обмяната на веществата.

Маслото, извлечено от семената, се използва в козметиката благодарение на витамините А и Е, които имат положителен ефект върху кожата.

Все пак, трябва да се има предвид, че, въпреки богатството на състава си и многото ползи, които носи лененото семе, неговото приложение може и да навреди в определени случаи.

Когато са налице възпалителни процеси в червата, слабителното въздействието на семената е рисков фактор.

Същото се отнася и за някои женски болести. Лененото семе не се препоръчва при ендометрит, миома на матката, поликистоза, по време на бременност и кърмене.

Rating: 5.0. From 3 votes.
Please wait...
Алтернативно Здраве