Полезен или вреден е стресът?

Отново е понеделник сутринта и алармата ви буди в седем. Трябва да ставате от леглото, а ето, че вече в съзнанието ви препускат хиляди мисли – кои задачи трябва да отметнете днес в офиса, да не забравите срещата в един на обяд, да напишете доклада, който трябва да се предаде до сряда, трябва да отскочите и до банката, и така има още доста задачи, докато стане края на деня. Мускулите ви се напрягат, стомахът ви се свива на топка и не може дори на любимата си закуска да се насладите, тъй като все още подреждате в главата си кои дейности трябва да са с приоритет.

Стресът е естествената реакция на тялото към промяната и може да има и положително, и отрицателно влияние. Когато се касае за нова работа, нов проект или някакво предизвикателство, това причинява положителен стрес, който ни мотивира и ни дава енергия. Но когато се изправим срещу ситуации, които сякаш ни обсебват и натоварват, мотивацията се обръща в загуба на увереност и страх, че няма да успеем да се справим. Тогава стресът много бързо започва да влияе отрицателно на основните ни функции – апетит, настроение, ежедневие, а когато стане хроничен, то има и доста по-сериозни последствия за здравето.

Що се отнася до процента от населението на различните страни, които отчитат, че страдат от стрес, то той варира между 30 и 70, като тези стойности са доста тревожни. Но живеем в такъв свят, в който човек непрестанно се притеснява и лежи буден вечер, защото от работата го притискат, парите не достигат, непрестанно се обажда някоя болежка и здравето като цяло не е на добро ниво. А ако се вземе за пример една Англия, заболяванията на 35 % от населението са причинени в следствие именно на този непрестанен, ежедневен стрес.

По принцип стресът е защитен механизъм на тялото, когато попадаме в живото застрашаващи ситуации. Това е отговор на тялото, който се нарича „бори се или отлитай”. Когато сме в една такава напрегната ситуация и се озовем срещу нея лице в лице изведнъж, реално ние не сме имали физическото време да се подготвим за нея. Тогава този отговор се проявява, освобождавайки коктейл от хормони, които водят до серия от чисто физически начин на адаптиране като ускорено сърцебиене, повишен кръвоносен поток, напрегнати мускули, които да ни дадат животоспасяваща енергия. По този начин тялото ни дава възможност да увеличим и отговора на имунната ни система. Такъв тип стрес често помага на тялото да се възстанови по-бързо след операция например, когато активира имунната система да бъде в готовност.

Така че нашето тяло знае много добре как да се справи и да използва в свой плюс краткотрайния стрес, но когато стресът стане хроничен, то нещата се усложняват доста.

За съжаление ние няма как да се отървем напълно от този ежедневен стрес. А физически и психически, ние хората реагираме на стреса, което пък от своя страна влияе на нашето здраве, представяне и поведение. И за да избегнем тези наистина неприятни и негативни последствия от това е най-добре да се осланяме на правилото – ако не може да се отървете от нещо, най-добре е да се научите как да живеете с него. 

Rating: 5.0. From 1 vote.
Please wait...
Алтернативно Здраве