Полезен ли е кленовият сироп?

Кленовият сироп е 100% натурален подсладител, който съдържа повече полезни вещества и е по-здравословен от захарта.

Какво е кленов сироп и как е направен?

Кленовият сироп е сладка течност, извлечена от дървото клен.  Консумира се от векове в Северна Америка и е най-популярния подсладител на индианците. Повече от 80% от кленовия сироп се произвежда в Канада.

Добиването на кленов сироп се състои от 2 стъпки. Първата стъпка е пробиването на дупка в кленовото дърво. Сладката течност избива и се събира в контейнер. След това, захарната течност се вари, докато повечето от водата изври и остане гъст захарен сироп, който накрая се филтрира до придобиването на еднородна консистенция.

Има няколко вида кленов сироп, в зависимост от цвета му. Клас А е разделен на 3 групи – Светъл амбър, Среден амбър и тъмен амбър. Тъмният сироп е класифициран като клас Б. Основната разлика между видовете е в това кога точно е извлечен сиропа.

Когато купувате кленов сироп, е много важно да купувате натуралния продукт, а не захарен сироп с вкус на клен.  Прочетете етикета!

Кленовият сироп се различава от захарта по това, че съдържа минерали и антиоксиданти (магнезий и цинк). Кленовият сироп съдържа и голямо количество захар.  Кленовият сироп се състои от 2/3 сукроза (67 грама захар в 100 грама кленов сироп).

Захарта като такава е много вредна за тялото.  Когато се консумира в големи количества, тя е основна причина за най-големите здравословни проблеми – затлъстяване, диабет и сърдечни заболявания.  Повечето хора, така или иначе, консумират твърде много захар.  Ако ще консумирате нещо сладко така или иначе, кленовият сироп е здравословна алтернатива на захарта.

Гликемичният индекс на кленовият сироп е 54 (на захарта е 65). Това означава, че кленовият сироп увеличава кръвната захар по бавно от захарта.

Окисляването, от своя страна, се смята за най-голямата причина за състаряване и много болести. То се състои в образуването на свободни радикали (нестабилни електрони). Антиоксидантите неутрализират свободните радикали и редуцират вредата на окисляването, като по този начин намаляват вероятността от сериозни заболявания. Тъмният сироп (клас Б) съдържа повече антиоксиданти от сироп клас А.

Ако се опитвате да отслабнете обаче, важно е да знаете, че намаляването на каквато и да било захар ще помогне най-много.

Кленовият сироп съдържа и други вещества, които са много важни за здравето на човека. Едно от тези вещества е “квебекол”, наречено така на град Квебек – най-големия производител на кленов сироп в света. Активните вещества в кленовия сироп съдържат клетки, които редуцират растежа на раковите образувания. Това не е доказано от международни изследвания.

В обобщение: кленовият сироп е малко по-малко вреден от захарта. Той е беден източник на хранителни вещества в сравнение с “истинските” храни: зеленчуци, плодове и необработени животински продукти.  Ако ще консумирате кленов сироп, хапвайте умерено.

 

Rating: 5.0. From 1 vote.
Please wait...
Алтернативно Здраве