Editor choice

Подуване на стомаха – кои храни го предизвикват?


Мнозина познават дискомфортното усещане от подуване на стомаха. В такива случаи обемът му се увеличава над обичайния размер, често появяват газове (метеоризъм), нарушават се ритъмът на дишане и нормалното функциониране на храносмилателната система.

Подуването на стомаха може да бъде постоянно или периодично (временно).

При постоянно подуване може да се говори не толкова за проблем на стомаха, колкото за цялостен такъв на стомашно-коремната кухина.  Постоянното нарастване на обема обикновено е индикатор за заболявания като увеличени органи, тумор, хронично задържане на течности, наднормено тегло. Докато периодичното, или временно, подуване се причинява най-вече от определени хранителни продукти, които водят до нарушения в храносмилането – от рода на стомашно-чревни разстройства, метеоризъм, натрупване на течности.

Най-честата причина за подуване в стомашно-коремната област е неправилното храносмилане.

При нормално храносмилане част от храната се усвоява и представлява източник на енергия за органите и тъканите – а излишните компоненти се извеждат от организма. Някои от отпадъците образуват газове, които също така лесно се отстраняват.

Но при неправилно храносмилане газовете се произвеждат в големи количества, натрупват се в червата, разтягат ги и предизвикват подуване на коремната кухина. Повишеното газообразуване (метеоризъм) в повечето случаи е реакция към отделни храни – като понякога се дължи и на индивидуална непоносимост към някоя от съставките им.

По правило, подуване на стомашно-коремната област след хранене поради натрупване на газове причиняват следните продукти:

– някои плодове (например, ябълки, грозде, праскови);

– някои зеленчуци (например, зеле и сродните му култури като карфиол и броколи; бобови култури – фасул, леща, грах);

– мляко и млечни продукти;

– пълнозърнести продукти, трици;

– консервирани сокове и плодови напитки;

– газирана вода;

– изкуствени подсладители (фруктоза, сорбитол).

Подуване на стомашно-коремната област се получава и при някои заболявания, например, хранителни алергии, непоносимост към лактоза, синдром на дразнимо черво.

Също така, освен нормалното газообразуване при определени храни, понякога метеоризъм и подуване на корема биват причинени от неправилен начин на хранене, например:

– консумация на пикантни, мазни, пържени или твърде солени ястия;

– прекомерна консумация на храни, които провокират ферментация – например, пълнозърнест или ръжен хляб;

– прекалено бързо хранене, лошо сдъвкана и бързо погълната храна;

– периодичен запек – това води до събиране на газове в чревния тракт и, съответно до подуване на стомашно-коремната област.

Трябва да се знае още, че независимо от правилното, по принцип, хранене с по-големи количества фибри – например, овесени трици, зеленчуци и плодове, те също допринасят за подуване на стомаха. Причината е по-бавното им преминаване през чревния тракт поради необходимостта от повече време за тяхното смилане и усвояване.

 

Rating: 5.0. From 2 votes.
Please wait...
Editor choice
Алтернативно Здраве