Паническа атака – в мен ли е вината?

Паническата атака e невротично състояние, в основата на което като главен симптом стои страха. Обикновено от панически атаки страдат хора между 20 и 30 годишна възраст, но все по-често те се появяват и при по-млади хора, понякога дори и при деца. Основното за паническата атака е немотивиран и неоправдан страх, който е съпътстван от специфични симптоми:

– потене

– ускорено сърцебиене

– гадене и болки в стомаха

– световъртеж

– студени и топли вълни

Тези симптоми са неоправдани и не са предизвикани от нищо конкретно, поради което страдащият има усещането, че всеки момент ще се случи нещо лошо, ще изгуби съзнание, ще умре. Причини за отключването на паническите атаки могат да бъдат преживян шок или силен стрес в ежедневието, но често  не може да се открие връзка с предшестващ шок или стрес.

Хората, страдащи от панически атаки са напълно наясно, че страхът, който изпитват е неоправдан.  Решението на паническите атаки и един от начините, по които можете да си помогнете е промяна в отношението спрямо това състояние и изкореняване на страха.

Като за начало не трябва да се обвинявате, че не можете да се справите с паническите атаки и не трябва да си мислите, че не сте достатъчно силни, щом не можете да ги преодолеете. Преодоляването на паническите атаки няма нищо общо с волята ви – паническите атаки имат общо с вашето отношение към страха. Не трябва да бягате от страха, трябва да го възприемете. Той е нормална защитна реакция на тялото ви, която подсказва, че се нуждаете от промяна. Паническите атаки са напълно лечими, те не са част от вас и не ви определят. Едно от най-важните неща, които трябва да направите по време на една паническа атака е да не се съпротивлявате, да не се паникьосвате допълнително – нищо няма да ви се случи. Тялото ви е устроено да понася много по-бързо сърцебиене от това, което се получава по време на атаката. Няма защо да се тревожите за здравето си. Вместо това, опитайте да наблюдавате симптомите си – усетете как симптомите ви се появяват, засилват се, а след това намаляват и изчезват – страхът просто преминава през вас, а след това изчезва. Когато не се съпротивлявате, а осъзнаете страха си, той губи своята сила.

Ако все пак усетите, че не можете да се справите с паническите атаки сами, винаги можете да се обърнете към специалист – психолозите са се сблъсквали с редица случаи като вашия и със сигурност могат да ви помогнат.

Rating: 5.0. From 1 vote.
Please wait...
Алтернативно Здраве