Паническа атака – как да се излекуваме?

Паническите атаки са съвсем реални състояния, които са наистина доста ужасни като преживяване и са емоционално изтощителни. Често, хора, които до момента не са преживявали паническа атака, се озовават в спешното отделение на болниците, тъй като смятат, че са получили удар или са готови да чуят и много по-лоши новини за своето здраве.

Когато такъв пациент чуе, че не е бил в ситуация, застрашаваща живота му, това изобщо не го удволетворява, а напротив – засилва неговата тревожност. Ако не се диагностицира каква е причината за тези панически атаки, хората могат години наред да посещават лекарските кабинети с подобни оплаквания, наподобяващи състояние на инфаркт. Доста често, в следствие на появилия се страх, че такава атака може да се случи на обществено място, хората се изолират на безопасно място в домовете си и ограничават излизанията си навън до абсолютен минимум. Тези хора започват да страдат от агорафобия (страх от излизане навън).

Най-честите симптоми на паническа атаката включват – световъртеж, замаяност, невъзможност да си поеме човек дъх, болки в гърдите, втрисане, изтръпване на крайниците, треперене на мускулите, потни длани, силен страх. Пристъпът обикновено трае няколко дълги минути и е много изтощителен.

При този тип атаки, лошото е, че те не са задължително предизвикани от разпознаваемо обстоятелство, често те са в резултат на съвсем друго събитие, просто реакцията на тялото е забавена и се отключва в момент, когато човек е привидно съвсем спокоен и няма причина да му се случва. Атаката сякаш идва от нищото.

Тревожен е фактът, че за съжаление, много хора не търсят помощ за такива пристъпи на паника, агорафобия или други трудности свързани с безпокойство. А реално паниката и тревожните разстройства са лечими състояния. Те се повлияват доста успешно от когнитивната терапия.

Получаването на панически атаки е начин на тялото да каже на човек да спре и да потърси какъв е този силен стресор, който влияе на физическото му добруване на подсъзнателно ниво. Това състояние не бива да се подминава с лека ръка или да не се търси реалната причина. Хората, страдащи от панически атаки съвсем не са луди и не си измислят тези състояния, и доста често те имат нужда от не особено продължителен период на лечение, за да възстановят своето нормално психическо и физическо здраве.

 

Rating: 5.0. From 1 vote.
Please wait...
Алтернативно Здраве