Паея по Валенсиански

Паеята е обично известно  испанско ястие. Има много варианти, но този е класическия, най-често правен в Испания. Ето и рецептата:

Продукти:

  1. 1 пиле (около 1 кг)
  2. 1 заек (около 1 кг)
  3. 3 ч. ориз
  4. 180 гр. зелен боб, шушулки
  5. 120 гр. зелен боб, зърна
  6. 2 домата, узрели и нарязани на ситно
  7. 4 с.л. зехтин
  8. 2 л. пилешки бульон
  9. 1/2 ч.л. шафран
  10. 1 ч.л. червен пипер
  11. 1 лимон
  12. Сол

 Приготвяне:

  1. В тиган за паеля се нагрява зехтинът. Пилето и заекът се осоляват и се слагат да се зъпържат до златисто.
  2. Добавят се и двата вида боб и доматите и се задушават заедно с месото за няколко минути.
  3. След това се добавя червеният пипер и бульонът и се разбърква добре. Готви се около 20 мин., след което се добавя оризът и се разбърква, така че да е покрит с бульон. Оставя се да ври още 20 мин., без да се бърка, или докато бульонът се абсорбира от ориза.
  4. Сваля се от котлона, покрива се с капак и се оставя за около 15 мин.
  5. Сервира се гореща, украсена с резени лимон.

 

Rating: 5.0. From 1 vote.
Please wait...
Алтернативно Здраве