Оцветителите, консервантите и стабилизаторите в храната ни (Е-тата)

 

ОЦВЕТИТЕЛИ от (Е 100 – Е 181)

 

Химическо наименование

Кратък коментар

Е 100 Куркумин Има оранжево – жълт цвят. Получава се от корените на растението куркума (тюрмерик), но може да се произведе и по синтетичен път. Използва се в сирена, маргарин, печени сладкиши.
Е 101 Рибофлавин Витамин В2 и оцветител. В естествен вид се съдържа в зелените зеленчуци, яйцата, млякото, черния дроб и бъбреците. Използва се в състава на маргарини и сирена.
Е 102 Тартразин Провокира пристъпи на астма и уртикария при деца. Има връзка и с туморите на щитовидната жлеза, увреждане на хромозомите, обриви и хиперактивност. Чувствителността към тартразин е свързана с тази към аспирин. Използва се в оцветените напитки, сладкиши, сладка и мармалади, корнфлекс, снакс, консервирана риба, сухи супи. Забранен е в Норвегия и Австрия.
Е 104 Хинолиново жълто Използва се в червила, продукти за коса, одеколони, в голям брой лекарствени средства. Причинява дерматит. Забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.
Е 107 Жълт оцветител 107 Има жълт цвят. Препоръчва се избягването му. Хора страдащи от астма може да имат алергична реакция към него. Използва се в безалкохолните напитки. Забранен в Австралия и САЩ.
Е 110 Оранжево жълто Получава се по синтетичен път. Използва се в зърнени продукти, печени тестени изделия, снакс, сладолед, напитки и замразени храни, а също в някои медикаменти като: Berocca, Polaramine, Ventolin – сироп и др. Страничните ефекти са: уртикария, ринит, запушване на носа, алергии, хиперактивност, тумори на бъбреците, увреждане на хромозомите, болка в корема, гадене и повръщане, нарушено храносмилане, отвращение към храна. Установено е завишаване на случаите на тумори при животни. Забранен в Норвегия.
Е 120 Кохинил Има червен цвят. Получава се от насекоми. Използва се рядко. Препоръчва се избягване на консумацията му.
Е 122 Азорубин Има червен цвят. Получава се от въглищен катран. Може да провокира нежелани реакции при астматици и хора алергични към аспирин. Влиза в състава на сладкарски изделия, марципани, кристалите на желатина. Забранен в Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия.
Е 123 Амарант Получава се от билкови растения от семейство Amaranthaceae. Използва се в кексове, плодово ароматизирани пълнежи, кристалите на желатина. Може да провокира пристъп на астма, екзема и хиперактивност. При опити с някои животни предизвиква увреждане на плода и вътреутробна смърт. Възможно е да води и до формиране на тумори. Забранен в САЩ, Русия, Австрия и Норвегия.
Е 124 Кохинилово червено Получава се от въглищен катран и азо багрила. Може да провокира нежелани реакции при астматици и хора алергични към аспирин. При животни води до образуване на тумори. Забранен е в САЩ и Норвегия.
Е 127 Еритрозин Има червен цвят. Използва се в консервирани череши, замразени плодове, карамелизирани смеси, сладкиши, печени изделия, снакс. Може да предизвика чувствителност към светлина, да доведе до повишаване нивото на хормоните на щитовидната жлеза и прояви на хипертиреоидизъм. При опити с плъхове е установено причиняване на тумори на щитовидната жлеза. Забранен в Норвегия.
Е 128 Червен 2Г Забранен в Австралия и много други страни с изключение на Великобритания.
Е 129 Алура червено Има оранжево-червен цвят. Използва се в сладкиши, напитки и подправки, в лекарствени средства и козметични продукти. Получава се по синтетичен път. Въведен за употреба през 80 -те с цел да замести Amaranth. Установена е обаче връзката му с тумори при мишки. Забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
Е 131 Патентовано синьо Забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.
Е 132 * Индиготин Обичайна съставка на таблети и капсули. Използва се също в сладоледи, сладкиши, печени изделия, сладкарски изделия, бисквити. Получава се по синтетичен път от въглищен катран. Може да предизвика гадене, повръщане, повишаване на кръвното налягане, зачервяване на кожата, дихателни проблеми и други алергични реакции. Забранен в Норвегия.
Е 133 Блестящо синьо Използва се в млечните произведения, сладкиши и напитки. Получава се по синтетичен път. Забранен в Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, Норвегия.
Е 140 Хлорофил Зелено багрило, съдържащо се в естествен вид във всички растения. Използва се за оцветяване на восък и масла използвани в медицината и козметиката.
Е 141 Медни комплекси на хлорофил Оцветители на масла. Няма данни за нежелани реакции.
Е 142 Зелено S Има зелен цвят. Получава се по синтетичен път от въглищен катран. Използва се в замразения грах, ментови желета и сосове, галета и кексове. Забранен в Швеция, САЩ и Норвегия.
Е 150 (а) Карамели Тъмно кафяво багрило, което се получава от сукроза. Препоръчва се избягване на употребата му. Използва се в стриди, соя, плодови и замразени сосове, бира, уиски, бисквити, туршии.
Е 150 (b) Каустик карамел виж описаното за Е 150 (а)
E 150 (c) Амониев карамел виж описаното за Е 150 (а)
E 150 (d) Сулфит амониев карамел виж описаното за Е 150 (а)
E 151 черен блестящ Получава се по синтетичен път от въглищен катран. Използва се в кафявите сосове, боровинкови кексови смеси. Забранен в Дания, Австралия, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия.
Е 153 * Растителен въглен Багрило с черен цвят. Пигмент на дървените въглища. Използва се в сладка, кристалите на желатина, сок от сладък корен. В Австралия са забранени само получените от растения деривати. Забранен в САЩ.
Е 154 Кафяв FK Забранен в САЩ.
E 155 Кафяв HT (Шоколад) Кафяво багрило. Получава се от въглищен катран и азо багрила. Използва се в шоколадови кексове. Може да провокира нежелани реакции при астматици и хора алергични към аспирин. Смята се, че повишва кожната чувствителност. Забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия.
Е 160 (а)* Каротен Оранжево-жълто багрило. В човешкия организъм се превръща във витамин А. Натрупва се в черния дроб. Намира се в морковите и други оранжево или жълто оцветени плодове и зеленчуци.
Е 160 (b)* Арнато Червено багрило. Добива се от дърво (Bixa orellana). Използва се за оцветяване на тялото и тъкани. Подпомага храносмилането и експекторацията. Използва се за оцветяване на сирена, масло, маргарин, зърнени храни, снакс, сапуни, текстил и лакове за нокти. Може да предизвика уртикария. Препоръчва се избягване на употребата му.
Е 160 (c)* Екстракт от чушки Препоръчва се избягване на употребата му.
Е 160 (d)* Ликопен Съдържа се в доматите и червения грейпфрут. Може да намали риска от туморни заболявания.
Е 160 (е)* Каротенал Оранжево багрило. Няма данни за нежелани реакции.
Е 160 (f)* Етилов естер на бета каротинова киселина (C 30) Оранжево багрило. Няма данни за нежелани реакции.
Е 161 (b) Лутеин Жълто багрило, получавано от растения. В естествено състояние се открива в зелените листни зеленчуци, невена и яйчния жълтък.
Е 161 (g)* Кантаксантин Жълто багрило. Може да се получава от животински източници (ретинол). Намира се в някои гъби, ракообразни, риби, перата на фламингото.
Е 162 Бетанин Пурпурночервено багрило, получавано от червено цвекло. Няма данни за нежелани реакции.
Е 163 Антоцианин Виолетово багрило, получавано от цветя и други растения. Безвредно е.
Е 170 * Калциев карбонат Минерална сол, която се използва в пасти за зъби, бели бои, прахове за пране. Може да се добива от скали или кости на животни. Понякога се използва за намаляване киселинността на вината и за повишаване устойчивостта на замразените плодове и зеленчуци. Във високи дози е токсичен.
Е 171 Титаниев диоксид Бяло багрило, използващо се в пасти за зъби, бели бои. Няма данни за нежелани реакции.
Е 172 Железен оксид Имат черен, жълт или червен цвят. Използват се в наденици, пастет от скариди. Във високи дози са токсични.
Е 173 Алуминий Избягвайте употребата му. В някои страни е забранен.
Е 174 Сребро Избягвайте употребата му. В някои страни е забранен.
E 175 Злато Избягвайте употребата му. В някои страни е забранен.
E 180 Рубинов литол Избягвайте употребата му. В някои страни е забранен.
E 181 Танинова киселина Получава се от шикалки и клончета на дъб. В естествен вид се съдържа в чая. Използва се като избистрящо (пречистващо) алкохола вещество.

КОНСЕРВАНТИ от (Е 200 – Е 290)

Е 200 сорбинова киселина Получава се от плодове (ягоди, малини, къпини, боровинки) или по синтетичен път. Възможен дразнител на кожата.
Е 201 натриев сорбат Няма данни за нежелани странични реакции
Е 202 калиев сорбат Няма данни за нежелани странични реакции
Е 203 калциев сорбат Няма данни за нежелани странични реакции
Е 210 * бензоена киселина Добавка към алкохолни напитки, печени храни, сирена, дъвки, подправки, някои замразени храни, сосове, сладкарски изделия, заместител на захарта, използва се и в козметиката, а също като антисептик в някои противокашлични лекарствени средства или като противогъбично средство в мехлеми и др. Може да причини астматичен пристъп при болни от астма, които са на терапия с кортикостероиди. Известни са случаи на неврологични разстройства, а поради взаимодействието й със серен бисулфид (222) може да провокира хиперактивност у деца.
E 211 натриев бензоат Използва се като антисептик, като консервант и за подобряване вкуса на храни с ниско качество. В големи количества (над 25 мг. на 250 мл.) се съдържа в оранжево оцветените напитки. Добавя се също в млякото и месните произведения, подправки, сосове, печени произведения, близалки. Използва се и в лекарствени средства за орална употреба като: Actifed, Phenergan и Tyrenol. Може да влоши протичането на астма и да предизвика зачервяване и уртикария на кожата.
Е 212 калиев бензоат При хора с алергии може да доведе до алергични реакции. Използването му е както на Е 210
Е 213 калциев бензоат виж описаното за Е 212
Е 214 етилов хидробензоат Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
Е 215 натриев етил хидробензоат Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
Е 216 пропил хидрокси бензоат Възможен контактен алерген.
Е 217 натриев хидрокси бензоат Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
Е 218 метилов хидрокси бензоат Възможни са алергични реакции. Въздейства предимно върху кожата.
Е 219 натриев метил хидрокси бензоат Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 220 сулфурен диоксид Получава се от въглищен катран. Всички съединения на сярата са токсични и употребата им трябва да се ограничава. Може да предизвика астматичен пристъп. Труден за метаболизиране при хора с увредена функция на бъбреците. Разрушава витамин В1. Използва се в бира, безалкохолни напитки, сушени плодове, сокове, възбуждащи средства, вино, оцет, продукти от домати.
Е 221 натриев суфит Използва се в пресните портокалови сокове. Виж и описаното за Е 220
Е 222 натриев хидроген сулфит виж описаното за Е 220
E 223 натриев метабисулфит виж описаното за Е 220
E 224 калиев метабисулфит виж описаното за Е 220
E 225 калиев сулфит виж описаното за Е 220
E 226 калциев сулфит Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
Е 227 калциев хидроген сулфит Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
Е 228 калиев хидроген сулфит виж описаното за Е 220
Е 230 бифенил В някои страни е забранен. Използва се в селското стопанство. Съдържа се в цитрусовите плодове.
Е 231 ортофенил фенол В някои страни е забранен. Използва се в селското стопанство. Съдържа се в сливи, моркови, праскови, нектарини, круши, стафиди, картофи, цитрусови плодове, ананаси, домати, чушки, череши.
Е 232 натриев ортофенил фенол виж описаното за Е 231
E 233 тиабендазол В някои страни е забранен. Използва се в селското стопанство. Съдържа се в цитрусови плодове, ябълки, сливи, картофи, банани, гъби, мляко, месо.
E 234 нисин Антибиотик, продуциран от бактерии. Съдържа се в бирата, ферментирали млечни произведения, доматени сосове и пюрета.
E 235 натамицин Мек инхибитор изолиран от бактерии. Използва се за лечение на кандидоза (заболяване причинено от гъбички от род Кандида). Може да предизвика гадене, повръщане, анорексия, диария, дразнене на кожата. Открива се в месото, сиренето.
E 236 мравчена киселина Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
Е 237 Натриев формиат Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
Е 238 калциев формиат Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
Е 239 хексаметилен тетрамин Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 249 калиев нитрит Нитритите в организма блокират хемоглобина и нарушават преноса на кислород от кръвта до всички тъкани на тялото. Особено опасни са при новородени и малки деца. Потенциални карциногени.
E 250 натриев нитрит Може да доведе до хиперактивност. Потенциален карциноген. В стомаха може да взаимодейства с други химикали и да се образуват нитрозамини. Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни използването му е ограничено.
E 251 натриев нитрат виж описаното за Е 250. Използва се и за получаване на азотна киселина и изкуствени торове, както и във ферментирали месни произведения.
E 252 * калиев нитрат Може да се изолира от трупове на животни или от растения. Използва се като експлозив, за производство на изкуствени торове и като консервант на месо. Може да доведе до хиперактивност. Потенциален карциноген. В някои страни използването му е ограничено (виж 249).
Е 260 оцетна киселина Получава се по синтетичен път от дървени влакна. Основен компонент на оцета. Използва се също в туршии, сосове.
Е 261 калиев ацетат Трябва да се избягва от хора с нарушена бъбречна функция. Използва се в туршии, сосове и други продукти с кисел вкус.
Е 262 натриев ацетат Използва се за подкиселяване на продукти. Регулира киселинността. Няма данни за нежелани реакции.
Е 263 калциев ацетат Използва се за подкиселяване на продукти. Регулира киселинността. Междинен продукт при производството на алкохол от дървесина. Суровина за получаване на оцетна киселина (Е 260) и на стабилизатори за текстилни бои.
Е 264 амониев ацетат Може да предизвика гадене и повръщане.
Е 270 млечна киселина Използва се за подкиселяване на продукти. Регулира киселинността. Получава се при загряване и ферментация на въглехидратите на мляко, картофи или меласа. Новородените и малките деца трудно я метаболизират. Използва се в сладкиши, украси, безалкохолни, понякога в бира, в храните за кърмачета.
E 280 пропионова киселина Смята се, че всички пропионови съединения са свързани с мигренозните болки. В естествено състояние се съдържат във ферментиралите храни. Могат да се получат и синтетично от ethylene monoxide и carbon monoxide, от пропионов алдехид, при ферментацията на дървесина и др. Получава се при разграждане на влакнини от бактерии. Използва се при производството на хляб и други тестени продукти.
E 281 натриев пропионат Може да причини мигренозни болки. Използва се при производството на тестени продукти.
Е 282 калциев пропионат виж описаното за Е 281
E 283 калиев пропионат виж описаното за Е 281
E 290 въглероден диоксид Получава се при производството на вар. Може да засили ефекта на алкохола. Съдържа се във виното, безалкохолните напитки, сладкарските произведения.

КИСЕЛИНИ, АНТИОКСИДАНТИ, МИНЕРАЛНИ СОЛИ  от  (Е 296 – Е 385)

Е 296 ябълчена киселина Получава се от плодове или по синтетичен път. Препоръчва се избягване на употребата й при новородени и малки деца.
Е 297 фумарова киселина Получава се от растения от род Fumaria (най-вече F.officinalis) или при ферментация на глюкоза. Може да се използва за ароматизиране, подкисeляване, като антиоксидант, за газиране на безалкохолни напитки или като набухвател за кексове.
Е 300 аскорбинова киселина Това е витамин С. Съдържа се в естествен вид в плодовете и зеленчуците. Може да се получи и по синтетичен път от глюкоза.
Е 301 натриев аскорбат Натриева сол на витамин С.
Е 302 калциев аскорбат Може да повиши риска от образуване на оксалатни камъни в бъбреците.
Е 303 калиев аскорбат Калиева сол на витамин С.
Е 304 аскорбилов палмитат Естери на аскорбиновата киселина (Е300) с мастни киселини.
Е 306, Е307, Е 308, Е 309 Токофероли Витамин Е. Съдържа се в растителните масла (соево, пшеничено, оризово, памуково, царевично и др.). Той е силен антиоксидант. Предпазва витамин А от окисление. Използва се като добавка към маргарин и сосове.
Е 310 пропил глат Използва се за предотвратяване гранясването на мазнините. Може да предизвика гастрит или възпаление на кожата, нарушение на кръвообращението и метхемоглобинемия (с нарушен пренос на кислород от кръвта до тъканите на тялото). Използва се в различните мазнини, маргарин, сосове. Понякога влиза в състава на опаковъчните материали.
Е 311 октил галат виж описаното за Е 310
Е 312 додецил галат виж описаното за Е 310
Е 317 ериторбиева киселина Получава се от сукроза.
Е 318 натриев ериторбат Получава се от Е 317.
Е 319 терт бутил хидро квинон Получава се от петрол. Препоръчва се избягване на употребата му. Може да предизвика гадене, повръщане, делир. Количество около 5 гр. се смята за смъртоносно. Съдържа се в мазнини, масла, маргарин.
Е 320 бутил хидрокси анизол Получава се от петрол. Забавя загниването на храните в резултат на окислението им. Съдържа се в мазнини, масла, маргарин, дъвки, ядки, произведения от домати, полиетиленови опаковки за храни. Може да предизвика алергични реакции, може да отключи хиперактивност. Има данни за канцерогенност и ефекти подобни на тези на естрогена. Във високи дози води до образуване на тумори при опитни животни. От 1958 година забранен в Япония. Предлага се да бъде забранен и във Великобритания. McDonald’s не го използват в продуктите си от 1986 година.
Е 321 бутил хидрокси толуен Получава се от петрол. Виж и описаното за Е 320.
Е 322 * лецитин Получава се от соя, яйчен жълтък, фъстъци, царевица или животински източници. Не е токсичен, но във високи дози може да доведе до стомашни разстройства, подтискане на апетита и обилно изпотяване. Използва се за подпомагане на смесването на мазнините в маргарина, а също в шоколади, майонеза, сухо мляко.
E 325 * натриев лактат Получава се от мляко. Може да съдържа свински ренин (хормон на бъбрека). Деца с непоносимост към лактоза може да получат нежелани реакции.
E 326 * калиев лактат виж описаното за Е 325
E 327 * калциев лактат виж описаното за Е 325
E 328 * амониев лактат виж описаното за Е 325
E 329 * магнезиев лактат виж описаното за Е 325
E 330 лимонена киселина Използва се за подкиселяване на хранителните продукти. Получава се от цитрусови плодове. Съдържа се в бисквити, замразена риба, сирене и други млечни произведения, храни за кърмачета, кексове, сухи супи, ръжен хляб, безалкохолни напитки, ферментирали месни произведения.
E 331 натриев цитрат Използва се за подкиселяване на хранителните продукти. Няма данни за нежелани реакции.
E 332 калиев цитрат Използва се за подкиселяване на хранителните продукти. Няма данни за нежелани реакции.
E 333 калциев цитрат Използва се за подкиселяване на хранителните продукти. В малки дози не се установяват нежелани реакции.
Е 334 винена киселина Използва се за подкиселяване на хранителните продукти. Получава се от необелени плодове, сок от грейпфрут.
Е 335 натриев тартарат Използва се за подкиселяване на хранителните продукти. Няма данни за нежелани реакции.
Е 336 калиев тартарат Използва се за подкиселяване на хранителните продукти. Няма данни за нежелани реакции.
Е 337 натриево калиев тартарат Използва се за подкиселяване на хранителните продукти. Няма данни за нежелани реакции.
Е 338 фосфорна киселина Използва се за подкиселяване на хранителните продукти. Получава се от фосфатна руда. Влага се в сирена и техните производни. Няма данни за нежелани реакции.
Е 339 натриев фосфат Минерална сол. Използва се като лаксатив и за фиксиране на багрила в текстилната промишленост. Приеман в големи количества нарушава нормалното съотношение на калция и фосфора в организма.
Е 340 калиев фосфат виж описаното за Е 339
Е 341* калциев фосфат Минерална сол, която се намира в скалите и костите. Използва се като антиацидно средство и за полиране емайла на зъбите.
E 343 магнезиев фосфат Минерална сол.
E 350 натриев малат Няма данни за нежелани реакции.
E 351 калиев малат Няма данни за нежелани реакции.
E 352 калциев малат Няма данни за нежелани реакции.
E 353 Meта винена киселина Няма данни за нежелани реакции.
E 354 калциев тартарат Според досегашните наблюдения е безопасен.
E 355 Aдипинова киселина Получава се от корени. Отнася се към мазнините.
E 357 калиев адипат Няма данни за нежелани реакции.
Е 363 янтарна киселина Препоръчва се избягване на употребата й. В някои страни е забранена.
Е 365 натриев фумарат Сол на фумаровата киселина.
Е 366 калиев фумарат Няма данни за нежелани реакции.
Е 367 калциев фумарат Няма данни за нежелани реакции.
Е 370 1,4-хептонолактон Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
Е 375 ниацин Витамин В3. В естествено състояние се съдържа във фасула, граха и други бобови растения, в млякото, яйцата, месото, скаридите и рибата. В доза над 1000 мг. дневно може да доведе до увреждане на черния дроб, диабет, гастрит, увреждане на очите и повишено серумно ниво на пикочна киселина (води до подагра). В количества под 50-100 мг. може да предизвика зачервяване на кожата (безобидно, но болезнено), главоболие, стомашни болки, особено когато се приема на празен стомах.
E 380 три-амониев цитрат Може да повлияе функциите на черния дроб и панкреаса.
E 381 железен амониев цитрат Получава се от лимонена киселина. Използва се като добавка на желязо към зърнени и диетични храни.
E 385 кациево динатриев етилен диамин тетрацитрат Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

 

РАСТИТЕЛНИ СМОЛИ, ЕМУЛГАТОРИ, СТАБИЛИЗАТОРИ

 

Е 400 Aлгинова киселина Получава се от морски водорасли. Използва се в карамелизирани изделия, ароматизирано мляко, сгъстени кремове и йогурт. В малки количества не се установяват нежелани реакции. Големите количества могат да подтиснат абсорбцията на някои хранителни вещества.
Е 401 натриев алгинат виж описаното за Е 400
Е 402 калиев алгинат виж описаното за Е 400
Е 403 амониев алгинат виж описаното за Е 400
Е 404 калциев алгинат виж описаното за Е 400
Е 405 пропилен гликол алгинат Получава се от петрол. За повече информация виж описаното за петролните деривати в предишната таблица.
Е 406 агар Получава се от червени водорасли. Понякога се използва като лаксатив. Съдържа се в месните произведения и сладоледа.
Е 407 карагенан Напоследък се доказва връзката му с раковите заболявания, тъй като при въздействие с етиленов окис (използва се за студена стерилизация на продукти) се образува етиленов хлорхидрин, който е с висока канцерогенна активност. Налице са и токсични свойства, свързани с образуване на язви и рак. Най-сериозни увреждания оказват разпадните продукти на Carrageenan. Въпреки, че той се използва в натурален вид, в червата при разграждането му се получават различни разпадни продукти.
Е 410 гума локус бин Получава се от някои видове акация. Използва се в близалки и др. смучещи се бонбони, подправки, някои брашнени продукти, сосове, плодови сокове, често в безкофеинови шоколадови заместители. Може да понижи нивото на холестерола в кръвта.
Е 412 гума гуар Получава се от семената на Cyamoposis tetragonolobus, растение отглеждано в Индия. Използва се за храна на едър рогат добитък в САЩ. Може да предизвика гадене, метеоризъм и крампи. Води до понижаване нивото на холестерол в кръвта.
Е 413 трагакант Смола, получавана от дърво – Astragalus gummifer. Използва се в храни, лекарствени средства, като капки за нос, сиропи, таблетки. Намира приложение и в козметиката. Възможно е да причини контактна алергия.
Е 414 гума арабика Получава се от соковете на Acacia Sengal. Лесно се разрушава в стомашно-чревния тракт. Възможен алерген. Успокоява възпалени слузести лигавици.
Е 415 гума ксантан Получава се от ферментация на зърна.
Е 416 гума карая Получава се от дървото Sterculia urens. Често се използва в комбинация с Е 410 в сладоледи, карамел, сладкиши, като пълнител, който им дава дъзможност да увеличават обема си 100 и повече пъти при добавяне на вода. Възможен алерген.
Е 417 гума тара Получава се от растението Caesalpinia Spinosa, което вирее в Еквадор, Перу и Кения.
Е 420 сорбитол Подсладител от глюкоза или плодове. Използва се в смучещи бонбони, сушени плодове, сладкарски произведения, бонбони, нискокалорични храни, лекарствени сиропи, капки за очи и е един от най-често използваните в козметиката консерванти. Може да предизвика храносмилателни разстройства.
Е 421 манитол Изкуствено получен подсладител. Възможен алерген. Може да предизвика диария, нарушаване функцията на бъбреците, гадене, повръщане. Най-често се използва в нискокалорични храни.
Е 422 * глицерол Подсладител. Безцветен алкохол. Получава се от мазнини и алкални соли. Междинен продукт при производството на сапун от животинска или растителна мазнина. Може да се получи и от петролни продукти. Синтезира се и от пропилен или при ферментация на захар. Използва се в обвивката на наденица, сирена и др., в сушени плодове, ликьори, водка. Смята се, че предпазва ДНК от увреждане, причинено от индуктори на канцерогенезата, ултравиолетова светлина и радиация. В големи количества води до главоболие, жажда, гадене и високи нива на кръвната захар. Използва се също в сладкиши, бонбони, нискокалорични храни.
E 432 * Полисорбат 20 Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 433 * Полисорбат 80 Емулгатор. Получава се от мастни киселини с животински произход. Използва се като ароматизатор, повърхностноактивно вещество, в сапуни, балсами. Може да повиши абсорбцията на мастноразтворими вещества.
E 434 * Полисорбат 40 Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 435 * Полисорбат 60 виж описаното за Е 433
E 436 * Полисорбат 65 виж описаното за Е 433
E 440 (a) Пектин Открива се най-вече в кората на ябълките. Използва се за сгъстяване на сладка, желета, сосове. В големи количества може да доведе до образуване на газове и стомашно-чревен дискомфорт.
E 440 (b) Aмидиран пектин Няма данни за нежелани реакции.
E 441 * Желатин Възможен алерген. Може да съдържа Е 220. При астма и алергия към сулфити трябва да се внимава с употребата му.
E 442 амониев фосфатит Няма данни за нежелани реакции.
E 450 дифосфат Високите дози могат да нарушат нормалното съотношение на калций и фосфор в организма.
E 460 целулоза Няма данни за нежелани реакции.
E 461 Meтилова целулоза Може да предизвика образуване на газове и нарушаване на проходимостта в стомашно-чревния тракт.
E 463 хидрокси пропилова целулоза Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 464 хидрокси пропилова метил целулоза Няма данни за нежелани реакции.
Е 465 етилово метилова целулоза Няма данни за нежелани реакции.
Е 466 карбокси метил Няма данни за нежелани реакции.
Е 469 натриев касеинат Няма данни за нежелани реакции.
E 470 * соли на мастните киселини Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 471 * моно и ди-глицерини на мастните киселини Няма данни за нежелани реакции.
E 472 * мастни киселини на глицериновите естери Няма данни за нежелани реакции.
E 473 * захарни естери на мастни киселини Няма данни за нежелани реакции.
E 474 * захароглицериди Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 475 * полиглицеролови естери на мастните киселини Няма данни за нежелани реакции.
E 476 * полиглицерол полицинолеат Няма данни за нежелани реакции.
E 477 * пропилен гликолови естери на мастните киселини Получава се от петрол. Няма данни за нежелани реакции.
E 479 (b)* Получава се при термично окисление на соево олио и въздействие с моно- и диглицериди на мастни киселини
E 480
Натриев
диоктилсулфосукцинат
Все още е в процес на изучаване.
E 481 * натриев стеароил 2-лактилат Няма данни за нежелани реакции.
E 482 * калциев стеароил-2-лактилат Няма данни за нежелани реакции.
E 483 * Стеарил тартарат Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 491 * сорбитан моностеарат Няма данни за нежелани реакции.
E 492 * сорбитан тристеарат Може да повиши абсорбцията на мастноразтворими вещества.
E 493 * сорбитан моноларуеат Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 494 * сорбитан моно Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 495 * сорбитан монопалмитат Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

 

МИНЕРАЛНИ СОЛИ, ОМЕКОТИТЕЛИ от (Е 500 – Е 585)

 

Е 500 натриев карбонат В малки количества няма данни за нежелани реакции.
Е 501 калиев карбонат Няма данни за нежелани реакции.
Е 503 амониев карбонат Дразни лигавиците.
Е 504 магнезиев карбонат В медицината се използва като антиацидно и лаксативно средство.
Е 507 солна киселина В малки количества е безопасна.
Е 508 калиев хлорид В големи количества може да доведе до язви на стомаха.
Е 509 калциев хлорид Получава се от морска вода.
Е 510 амониев хлорид Трябва да се избягва от хора с нарушена функция на черния дроб или бъбреците. Най-често се използва в продукти от брашно.
Е 511 магнезиев хлорид Естествен минерал.
Е 513 сулфурна киселина Препоръчва се избягване на употребата й. В някои страни е забранена.
Е 514 натриев сулфат Може да наруши водния баланс в организма.
Е 515 калиев сулфат Няма данни за нежелани реакции.
Е 516 калциев сулфат Получава се от варовик.
Е 518 магнезиев сулфат Използва се като лаксатив.
Е 519 меден сулфат Естествен минерал.
E 524 натриев хидроксид Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 525 калиева основа Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 526 калциев хидроксид В малки количества няма данни за нежелани реакции.
E 527 амониев хидроксид Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 528 магнезиев хидроксид Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 529 калциев оксид В малки количества е безопасен.
E 530 магнезиев оксид Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 535 натриев фероцианид Няма данни за нежелани реакции.
E 536 калиев фероцианид Междинен продукт при производството на газ. Има ниска токсичност.
E 540 дикалциев дифосфат Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 541 натриев алумофосфат Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 542 * костен фосфат Получава се от кости. Използва се в сухото мляко за кафемашини.
E 544 калциев полифосфат Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
Е 545 амониев полифосфат Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
Е 551 силиконов диоксид Няма данни за нежелани реакции при употребата му в хранителни продукти.
Е 552 калциев силикат Получава се от варовик и каменни водорасли (diatoma). Използва се като антиацид. Няма данни за нежелани реакции.
Е 553 (а) магнезиев силикат Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
Е 553 (b) талк Свързва се с рак на стомаха. Съдържа се в полирания ориз, шоколади, сладкарски произведения.
Е 554 натриев алумосиликат Използва се в сол, сухо мляко и брашно. Смята се, че алуминият уврежда плацентата през време на бременността и е свързан с болестта на Алцхаймер.
Е 556 калциев алумосиликат Получава се от минерални соли. Използва се в сухото мляко. Виж и описаното за Е 554.
Е 558 бентонит Няма данни за нежелани реакции.
Е 559 каолин Няма данни за нежелани реакции.
E 570 * стеаринова киселина Възможно е да има животински произход. Виж и описаното за стеаратите.
E 572 * магнезиев стеарат Няма данни за нежелани реакции при употребата му в хранителни продукти.
E 575 глюконо 5 лактон Няма данни за нежелани реакции.
E 576 натриев глюконат Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 577 калиев глюконат Няма данни за нежелани реакции.
E 578 калциев глюконат Няма данни за нежелани реакции.
E 579 железен глюконат Получава се от желязо и глюкоза. Използва се в маслини, в добавки на желязо. В малки количества е безопасен.

 

АРОМАТИЗАТОРИ от (Е 620 – Е 640)

Е 620 * глутаминова киселина Ароматизатор и заместител на солта. Тази аминокиселина се открива в много животински и растителни протеини. Най-често се получава в промишлени количества от бактерии. Може да предизвика нежеланите реакции описани за Е 621. Препоръчва се избягване на употребата й от малки деца.
Е 621 мононатриев глутамат Ароматизатор и заместител на солта. Получава се при ферментация на меласа. Нежелани реакции могат да се получат при болни от астма. Най-често се използва в замразени зеленчуци, замразена риба тон, и много други замразени храни, в сосове.
Е 622 монокалиев глутамат Може да предизвика гадене, повръщане, диария, стомашни болки. Най-често се използва в заместителите на солта.
Е 623 калциев ди-глутамат Заместител на солта. Няма данни за нежелани реакции.
Е 624 моноамониев глутамат Заместител на солта. Няма данни за нежелани реакции.
Е 625 магнезиев диглутамат Заместител на солта. Няма данни за нежелани реакции.
Е 626 гуанилова киселина Може да влоши протичането на подаграта.
Е 627 динатриев гуанилат Получава се от сардини или дрожди. Може да влоши протичането на подаграта.
Е 629 калциев гуанилат Може да влоши протичането на подаграта.
E 631 * ди натриев инозинат Получава се от месо или сардини. Може да влоши протичането на подаграта.
E 633 калциев инозинат Може да влоши протичането на подаграта.
E 635 * Disodium 5′-ribonucleotide Може да доведе до сърбящ обрив на кожата до 30 часа след приемането му. Силата на реакцията зависи от приетото количество и кумулира с всеки следващ прием. Използва се в ароматизиран чипс, фиде, пай. Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 636 малтол Получава се от кората на бор, борови иглички, цикория, масла и печен малц. Може да се добие и по синтетичен път.
E 637 етил малтол Получава се от Maltol.

СМЕСИТЕЛИ от (Е 900 – Е 1520)

 

Е 900 диметил полисилоксан Получава се от силикон.
Е 901 Пчелен восък Пчелен восък. Придава блясък (гланциращо вещество). Използва се за гланциране на плодове. За повече информация, виж статията за пчелни продукти. Може да предизвика алергични реакции.
Е 903 карнаубов восък Получава се от палма, растяща в Южна Америка. Използва се в козметиката, при производството на мастило и за гланциране на плодове. Може да предизвика алергични реакции.
Е 904 * шелак Получава се от насекоми. Дразни кожата.
Е 905 * парафин Може да наруши абсорбцията на мазнини и мастноразтворими витамини (А, D, Е, K). Мек лаксатив. Свързва се с тумори на пикочния мехур. Използва се в сладкиши, мая, витаминни таблетки, сушени плодове, бонбони.
Е 907 * рафиниран микрокристален восък Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 913 * ланолин Получава се от овча вълна.
E 920 * L-цистеин Получава се от животински източници (козина, пера).
E 921 * L-цистин виж Е 920
E 924 калиев бромат Във високи дози може да предизвика гадене, повръщане, диария, болки. Използва се в продукти от брашно.
E 925 хлорин Разрушава хранителните вещества. Карциноген. В някои области питейната вода го съдържа в количества над допустимите. Използва се в продукти от брашно.
E 926 хлоринов диоксид виж описаното за Е 925.
E 927 азодикарбонамид Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 928 бензоил пероксид Използва се за избелване на рафинираните брашна. При хора с астма или друг вид алергии употребата му трябва да се ограничи. Виж и описаното за Е 210.
E 931 нитроген Използва се при замразяване и вакумиране на продукти. Според досегашните данни е безопасен.
E 932 азотен оксид В малки количества е безопасен.
Е 950 калиев ацесулфам Некалоричен подсладител, около 200 пъти по-сладък от захарта. Използва се в сладкиши, замразени десерти, бонбони, млечни произведения, лекарствени средства, козметика за уста и най-вече в напитки. CSPI (Center for Science in the Public Interest) включва изкуствените подсладители – аспартам, захарин и ацесулфам К в списъка си за „Десетте най-лоши добавки“. Те причиняват тумори при опитни животни и повишават риска от развитие на рак при хора.
Е 951 * Аспартам Изкуствен подсладител с много нежелани реакции. Някои хора са алергични към него, като най-честата нежелана реакция при тях е мигренозната болка.
Е 952 цикламова киселина Калциевият и натриевият цикламат са изкуствени подсладители, причиняващи мигрена и други нежелани реакции. Могат да доведат до ракови заболявания. При опити с животни е установено увреждане на тестисите при плъхове и на ембриони при мишки. Забранен в САЩ и Великобритания.
Е 954 Захарин Калциевият и натриевият захарин са изкуствени подсладители получени от толуен (известин карциноген). През 1977 година е забранен в САЩ, след което е възстановена употребата му, при задължително изписване върху етикета на следния текст: „Употребата на този продукт е опасна за вашето здраве, този продукт съдържа захарин, за който е установено, че причинява рак при опитни животни.“
Е 957 тауматин Изкуствен подсладител. Представлява протеин получен от тропическото растение Thaumococcus danielli. Използва се за подслаждане на вина, хляб и плодове.
E 965 Хидрогениран глюкозов сироп Трудно се разгражда от храносмилателните ензими. Използва се в сладкиши, бонбони, сушени плодове, нискокалорични храни. Във високи дози действа лаксативно.
Е 967 Ксилитол Съдържа се в малини, сини сливи, марули и др. В промишлени количества се получава от дървесина. Има диуретичен ефект и причинява образуване на камъни в бъбреците. Използва се в нискокалорични храни, нисковъглехидратни сладкиши, сладоледи и сладка.
Е 999 екстракт от квилая Емулгатор, естествен сърфактант (повърхностноактивно вещество), пенливо вещество. Получава се от дърво, отглеждано в Чили (Quillaia Saponaria). Използва се в бира, газирана вода. Ускорява заздравяването на кожата и намалява омазняването й.
Е 1100 * Aмилаза Получава се от гъби или свински панкреас.
Е 1200 полидекстроза В малки количества е безопасна.
Е 1201 поливинилпиролидон Диспергиращо вещество. Използва се за покриване на таблетки и в изкуствените подсладители.
Е 1202 поливинилполиролидан Избистрящо виното вещество. Използва се и за стабилизиране на бои.
Е 1400 –Е 1450 Скорбяла, нишесте Няма данни за нежелани реакции.
Е 1505 триетил цитрат Част от него се превръща в алкохол в организма.
Е 1510 етанол Алкохол
Е 1517,Е 1518 * глицерол на ацетати Получава се от глицерол. В САЩ се използва за покриване на пресни плодове.
Е 1520 пропиленгликол Овлажнител и диспергиращо вещество. Получава се от петрол. Сладкият му вкус го прави широко използван в лекарствата за деца и в лечебните сиропи. Съдържа се в кремове, мехлеми, козметични средства, дезодоранти, продукти за коса. При интравенозно приложение причинява сърдечни атаки. Води до поддтискане на централната нервна система и контактен дерматит.

* Хранителни добавки, които е възможно да се добият или се получават предимно от животни

Rating: 5.0. From 1 vote.
Please wait...
Алтернативно Здраве