От какво се предизвиква хипохондрията?

За хипохондрия в обикновения, разговорен смисъл на думата се счита съчетание от потиснато настроение и тъжно, мрачно отношение към живота. Но в чисто медицински аспект терминът “хипохондрия” е съвсем конкретна диагноза. Тя се поставя на пациенти, които са вманиачили от идеята, че страдат от някакво нелечимо или много тежко заболяване.

Хипохондрията може да бъде много разнообразна в своите проявления и не представлява отделно психично заболяване в пълния смисъл на думата. Точната причина за нея все още не е изяснена напълно.

Физиолозите смятат хипохондричните мисли за проява на такива процеси, като например:

– нарушение в координацията на дейността на кората на главния мозък;

– изкривено възприятие на импулси от вътрешните органи;

– нарушения в работата на вегетативната нервна система и кората на главния мозък.

При хипохондрия пациентите ярко и емоционално описват симптомите на различни заболявания (рак, тежко заболяване на бъбреците, черния дроб или нелечими инфекции и т. н.), но в действителност такива не могат да бъдат открити. На хипохондрия са особено податливи емоционалните хора, които лесно се влияят от внушения и информация от медиите.

По принцип хипохондрици се срещат сред възрастните хора.

Еднакво засегнати са както жените, така и мъжете. Отделно хипохондрия се открива и сред младите хора, свързани с медицината. Обикновено, определен процент от студентите по медицина във висшите учебни заведения “изпитват на себе си” почти всички заболявания, за които четат в учебниците.

Много често хипохондриците са начетени – следят медицински телевизионни програми, влизат редовно в медицински интернет-сайтове.

Елементи на хипохондрия в различни периоди от живота може да възникнат у всеки човек. Но при истинските хипохондрици това се превръща в болезнена мания. Те са склонни към тревожност и подозрителност. Често изпитват опасения и страх за здравето си. Постоянно анализират всички процеси в организма си – и ако не успеят да открият никакви симптоми, окончателно изпадат в паника: щом дори спря да да боли, значи нищо не чувствам и това е краят!

Често хипохондриците полагат големи усилия, за да постигнат идеално здраве: спазват различни диети, закаляват се, пият много витамини, лекарства, хранителни биологични добавки. Такива хора често смятат, че ги лекуват неправилно или просто никой “не иска” да ги лекува – и влизат в спорове и пререкания с лекарите.

Rating: 5.0. From 2 votes.
Please wait...
Алтернативно Здраве