Аспартам – бялото зло

Изкуствените подсладители попадат в две категории. Сорбитол, ксилитол и глюкозен сироп имат сравнително същата калорична стойност като захарта, но не се абсорбират като нея. Този вид захари дори предпазват зъбите от кариес. Всеки от тези подсладители, обаче, може да предизвика диария, когато се консумира в по-големи количества. Силните подсладители като аспартам и захарин нямат калории и се използват в повечето диети.

Аспартамът може сериозно да увреди здравето ви. Той може да предизвика загуба на паметта, дори и мозъчни тумори.Въпреки че е одобрен за ползване като подсладител, той е изключително вреден за тялото. Аспартамът е силен подсладител, близо 200 пъти по-сладък от захарта. Използва се масово в газираните напитки и соковете от 1974 год. Продава се най-вече като Нутрасуит в САЩ.

Ето страничните ефекти, които аспартамът може да причини: главоболие и мигрена, виене на свят, припадъци, позиви за повръщане, мускулни спазми, обриви, депресия, раздразнителност, тахикардия, проблеми с очите, трудности с дишането, загуба на паметта, както и болка в ставите. Вярва се, че аспартамът утежнява хронични заболявания като тумори,множествена склероза, епилепсия, алцхаймер и други.

Аспартамът е съставен от 3 елемента: аспартикова киселина, фенилаланин и метанол.

Аспартиковата киселина е 40% от аспартама. Прекалено голямо количество от тази киселина увеличава нивото на кръвната плазма, която навлиза в главата и бавно унищожава неврони. Близо 75% неврони са унищожени преди клиничните симптоми да настъпят.

Фениаланин – 50% от аспартама. Хората с определени генетични заболявания не могат да абсорбират тази амино киселина. За такива хора, аспартамът е смъртоносен. Особено опасно това е за фетуси и новорудени.

Метанол – 10% от аспартама. Метанолът е смъртоносна отрова, причинила смъртта на много алкохолици. Метанолът бавно се разгражда в тънките черва, където се среща с ензима химотрипсин. Този процес става по-мощен, ако аспартамът е загрят над 30 градуса – тогава метанолът се отделя и става още по-опасен.

По възможност избягвайте аспартам. Заменете го с мед, кленов сироп или стевия.

 

Rating: 5.0. From 1 vote.
Please wait...
Алтернативно Здраве