Нестандартно лечение на акне

Против юношеско акне помага настойка от коприва. Листа и стъбла се нарязват ситно, заливат се със студена вода. Престоява 1 нощ. Пие се по половин чаша 3 пъти на ден, 30 минути преди хранене.

Измиват се корени от хрян. Настъргват се на домакинско ренде и с тях се пълни 1/3 от бутилка. Налива се винен оцет така, че да се напълни бутилката. Престоява 10 дни. Прецежда се и се налива в тъмен буркан. Кожните пъпки се мокрят с преварена вода, след което се натриват с настойката. Десет минути по-късно лицето се измива с топла вода, а след това – със студена.

4 супени лъжици хелидониум (билката змийско мляко) се нарязват ситно и се заливат с 6 чаши вода. Вари се в продължение на 5 минути. Отварата престоява 8 осем часа, след което се прецежда. С получения разтвор се обтриват местата с възпаления. Също много добре е да се използва за компреси преди лягане. Положителният ефект се проявява след 4 дни.

1 супена лъжица ситно нарязани корени от глухарче се заливат с 1 чаша гореща вода. Престоява 15 минути. Пие се по 1 чаша преди лягане.  Прясно наситнени корени от глухарче се поставят върху лицето и се прикрепват с лепенки. Престоява 15 минути, след това кожата се измива с вода.

Черно акне се лекува добре с бял равнец. Всяка сутрин лицето се мие с отвара от сух или свеж цвят на билката: 1 чаена лъжичка се залива с 1 чаена чаша вряла вода. Престоява термос в продължение на 20 минути.

Глината също е изключително полезна за кожата. Тя се размива с топла вода (не гореща) до консистенцията на гъста сметана, омесва се добре и се нанася на тънък слой върху лицето, като се избягва зоната около очите. Пръстите се топват в топла вода и кожата се масажира 3 минути. Маската трябва да стои на лицето не повече от 10-15 минути (докато изсъхне). Измива се с топла вода, като масажирате кожата с ексфолиращ сюнгер. След маската нанесете овлажняващ крем.  Маски от глина е най-добре да се използват веднъж на 3 дни, вечер или сутрин. Именно тогава кожните биоритми са особено активни. При наличие на акне, към маската трябва да се добавят витамини А и Е и малко мед. Разреждането на глината е най-подходящо да се извършва с топла настойка от цвят на лайка – така ефектът ще бъде много по-висок.

Rating: 5.0. From 2 votes.
Please wait...
Алтернативно Здраве