Мусака по гръцки

Мусаката има хиляди вариации и е едно любимо ястие на малки и големи. За разлика от нашата мусака, гръцката мусака има патладжан, който придава на ястието плътен и специфичен вкус. Ето и рецептата:

Продукти:

  1. 700 гр. патладжани
  2. сол и черен пипер на вкус
  3. 2-3 с.л. олио
  4. 2 глави лук
  5. 500 гр. телешка кайма
  6. 500 гр. домати, или 5 с.л. доматено пюре
  7. щипка захар, магданоз, по ч.л. риган и канела

За заливката:

  1. 25 г масло
  2. 2 супени лъжици брашно
  3. чаша прясно мляко
  4. 1 яйце

Приготвяне:

  1. Сините домати се нарязват на филии, дебели колкото един пръст. Поръсваме ги със сол и ги оставяме за около час. Фурната се загрява до 180°.
  2. В дълбок тиган затопляме 2 супени лъжици от олиото и задушаваме нарязания лук до зачервяване.
  3. Изсипваме каймата и изпържваме сместа. Прибавяме доматите, захарта и останалите подправки. Оставяме сместа да ври на бавен огън за около 20 минути.
  4. Измиваме добре патладжаните и ги подсушаваме. Сгорещяваме останалото олио и ги пържим до зачервяване и от двете страни.
  5. Разтапяме маслото в малка тенджера. Прибавяме брашното, като го бъркаме непрекъснато около минута. Постепенно прибавяме и млякото. След като сместа заври, подправяме със сол и пипер.
  6. Оставяме бешамела да застине за малко и прибавяме яйцето.
  7. В подходящ съд подреждаме каймата между сините домати. Заливаме с бешамела и печем за около 45 мин до позлатяване.

 

No votes yet.
Please wait...
Алтернативно Здраве