Няколко малко знайни ползи от солта

Солта има изключително важно значение за мускулите и водния баланс на тялото. Тя също така регулира кръвта в човешкото тяло. Липсата на сол в тялото може да доведе до сериозни усложнения. За разлика от други минерали, солта издържа на високи температури. Достатъчно количество сол е най-важно при повишено потоотделяне, както и при слънчев удар. Солта не представлява риск, ако е поета в по-големи количества, тъй като се изхвърля чрез урината. Кога ще ви бъде особено полезна солта?

1. При слънчев удар. Слънчевият удар се случва, защото на тялото му липсват течности и сол. Тогава то не може да поддържа нормална температура, когато е изложено за дълго на високи температури. Солта играе важна роля, тъй като тя спомага възстановяването на електролитния баланс. Ето защо, при слънчев удар, се препоръчва да се пият течности със сол или захар.

2. При мускулни спазми. Спазмите се дължат главно на електролитен дисбаланс и най-често се проявяват през лятото поради дехидриране. Солта и течностите ще възстановят дисбаланса и ще предотвратят неприятните спазми.

3. За ускорена мозъчна дейност. Липсата на сол води до летаргия, объркване и виене на свят. Затова, осигурете на мозъка си достатъчно количество сол.

4. За правилно абсорбиране на глюкозата.

5. За здраво сърце. Солта регулира кръвното налягане. Не прекалявайте, защото прекаленото голямо количество води до високо кръвно налягане.

6. За регулиране на течностите в организма. Солта регулира течностите извън клетките. Тя “изпомпва” течностите в клетките, а калият ги вади от клетките. Това явление се нарича “осмоза”. Солта и хлора предотвратяват загубването на вода от тялото. Прекалено голямото количество сол води до задържане на течности в организма.

7. За балансиране на йоните. Солта балансира положителните и отрицателните йони в тялото. Това позволява на нервните клетки да функционират и на мускулните клетки да се свиват.

8. За да сме по-дълго млади. Солта притежава свойството да убива свободните радикали, като по този начин забавя процеса на стареене. Солта прави кожата по-млада.

9. За бели и здрави зъби. Солта полира зъбите, намалява лошите миризми и почиства езика от бактериите.

 

Rating: 5.0. From 1 vote.
Please wait...
Алтернативно Здраве