Магнезий – онеправданият минерал

Магнезият е важен минерал за нашето тяло, с огромна роля за това да се чувстваме здрави и щастливи. Той подпомага разпространяването на нервните импулси, регулира температурата на тялото, освобождава ни от токсини, произвежда енергия и подпомага здравите кости и зъби. Магнезият подпомага и функцията на други жизнено важни минерали и витамини особено тези на витамин Б6 и “добрия” холестерол.

Къде да го намерим?

Добър източник на магнезий са ядките (особено бадемите), маята, рибата и зелените зеленчуци. Като повечето хранителни вещества, дневните нужди от магнезий трудно могат да се посрещнат само с храна, затова добавката магнезий е много важна.

Какви са ползите от магнезий за нашето тяло?

Многобройни.  Магнезият предотватява сърдечните заболявания, подобрява функцията на мускулите, регулира кръвното налягане и спира развитието на диабета.  Вярва се, че магнезият помага в случаи на депресия и психиатрични проблеми. Жените имат особено голяма полза от него – той намалява симптомите на менопаузата и пред менструалния синдром.  Магнезият намалява риска от преждевременно раждане, но не примайте магнезий без да се  консултирате с лекаря си.

В какви други случаи помага магнезият?

  • Остеопароза
  • Безсъние
  • Запек
  • Сърдечен удар
  • Мигрена
  • Камъни в бъбреците и жлъчката

Някои натуропати препоръчват магнезий и за релаксация на мускулите, от схванати рамена до нервен стомах. Особено полезен е, когато се приема преди лягане.

 

Rating: 5.0. From 2 votes.
Please wait...
Алтернативно Здраве