Магданозът – суперхрана и подправка без заместител

Магданозът е популярна кулинарна и медицинска подправка, известна с антиоксидантните си и предотвратяващи болести качества. Това уникално растение расте в средиземноморски климат.

Магданозът е малко растение с тъмно зелени листа, които приличат на листата на кориандър. Магданозът се използва изключително в средиземноморската, източно европейската и американската кухня.

Съществуват няколко различни вида магданоз. Италианският (или плосколистият) магданоз е популярен в средиземноморските храни. Той има по-силен и ароматен вкус от къдравия магданоз. Така наречения „мицуба“ магданоз много прилича на италианския и се използва главно в Япония и Китай.

Какви са здравословните качества на магданоза?

 • Магданозът почти няма калории. 100 грама пресни листа от магданоз имат само 36 калории. Листата не съдържат холестерол и мазнини, но са богати на антиоксиданти, житамини, минерали и фибри. Магданозът контролира холестерола и предпазва от свободните радикали и рак.
 • Магданозът съдържа югенол, който има антисептични и антиоксидантни свойства.
 • Магданозът съдържа калий, калций, манган, желязо и магнезий. 100 грама пресен магданоз има 554 милиграма калий. Калият е водещ компонент, контролиращ сърдечния ритъм и кръвното налягане. Желязото е важен елемент за производството на червени кръвни телца. Манганът има антиоксидантни свойства.
 • Магданозът съдържа витамин А, бета каротин, витамин С, витамин Е и лутеин. Той съдържа също така витамин К и фолати.
 • Магданозът съдържа почти всички витамини от групата В, които играят важна роля за разграждането на въглехидратите, мазнините и протеините, като реагират като ко-ензими в човешкото тяло.
 • Витамин К, който се съдържа в магданоза има важно значение за здравината на костите и предотвратяването на остеопарозата, както и за лечението на Алцхаймер.СъхранениеЗа предпочитане е да консумирате пресен, а не сушен магданоз. Пресният магданоз се държи в хладилник, като стъблото се покрива с влажна салфетка, за да се задържи по-дълго свеж.  Сухите листа се запазват добре в стъклени буркани, които се държат в тъмни, сухи места.Когато го ползвате за готвене, добавяйте магданоза накрая, за да предотвратите разграждането на витамините и минералите.

   

  Използване с медицински цели

  Листата и корените на магданоза имат антисептични свойства. Югенолът, който магданозът съдържа намалява нивата на кръвната захар при диабетиците. Магданозът действа също така отводняващо и диуретично.

Rating: 5.0. From 1 vote.
Please wait...
Алтернативно Здраве