Лимоните – ползи от консумацията им

Ползите от лимоните се обуславят от състава на веществата, съдържащи се в тези слънчеви плодове, като например: органични киселини (лимонена, ябълчна), захариди, витамините С, В, Р, А, пектин, калий, калций, желязо, магнезий, фосфор.

Кората на лимоните съдържа етерично масло, което, в допълнение към приятния си аромат, също има полезни свойства.

 Ползи от лимоните за здравето на човека

  1. Високото съдържание на витамин C (150 мг на 100 г продукт) придава на лимоните имуноподсилващи и защитни свойства.
  2. Те извеждат от организма свободните радикали.
  3. Предотвратяват преждевременното стареене.
  4. Попълват енергийните резерви на организма.
  5. Разграждат холестерола и го извеждат от организма.
  6. Лимоните са антисептици – убиват вредните бактерии.
  7. Предотвратяват гниенето на тъканите.
  8. Широко се използват при лечението на респираторни вирусни инфекции, които инфектират дихателните пътища. Против настинки много добро приложение на лимоните е добавянето им в различни чайове.
  9. Лимонът е безценен за лечение на акне.
  10. Лимоните лекуват слънчеви изгаряния, ухапвания от насекоми (лимоновият сок е в състояние да спаси човек след ухапване от скорпион).

Освен тези основни полезни свойства, лимоните се използват и при редица други случаи на заболявания, както и за козметични процедури.

Добавянето на лимонов сок към маската за лице подобрява значително тена, избелва кожата и е отлично превантивно средство против нейното стареене.

Високото съдържание на калий в лимоните помага за укрепване на сърдечния мускул, има благоприятен ефект върху мозъка и нервната система.

Калцият укрепва ноктите, зъбите, костите; заедно с магнезия подобрява състава на кръвта, прави я по-рядка и чиста  (разгражда холестеролните плаки), играе важна роля във формирането на албумина.

Лимоните са много полезни за храносмилателната система, подобряват функцията на черния дроб, подпомагат производството на ензими и разреждат жлъчката.

Широко известно е тяхното анти-токсично и прочистващо действие.

Те помагат да се извеждат от организма различни токсини и пикочната киселина (чието натрупване уврежда тъканите и органите).

Лимоните успешно помагат при диспептични явления и са много полезни при запек.

Полезните свойства на тези плодове се проявяват още и в лечението на заболявания като ревматизъм, подагра, рахит, туберкулоза, холера, малария.

Лимонената киселина спомага за разтварянето на камъни в бъбреците и панкреаса.

Ползите от чая с лимон е не само в неговите диуретични качества, които улесняват прочистване на организма от токсини – но също така и в тонизиращите му свойства. Една чаша чай с резен лимон сутрин ви зарежда с енергия за целия ден.

Все пак, имайте предвид, че лимони не се препоръчват на болни с гастрити или язвени усложнения, защото може да предизвикат парене, спазми и болки.

 

Rating: 3.0. From 2 votes.
Please wait...
Алтернативно Здраве