Регулиране на хормоните с билки

За регулиране на хормоналния баланс в организма се използват билки с хормоноподобни вещества.

Много ефективни в този процес са жен-шен, соя, люцерна, червена детелина, женско биле (сладник), къпини, алое. Като едни от основните средства за лечение на хормонални смущения народната медицина препоръчва хмел и риган. 

1. Риганът повишава производството на женски хормони и регулира менструалния цикъл. 2 с. л. сух риган се наситня и залива с 200 мл вряща вода. Престоява 1 час и се филтрира. Пие се 20 минути преди хранене, по половин чаша 2 пъти на ден.

2. Подобен терапевтичен ефект има и хмелът (1 с. л. сушени шишарки от хмел се заливат с 250 мл вода). Кисне 8 часа, прецежда се и се пие, както риганът. Също така може да се пие и настойка от хмел, приготвена по следния начин: 1 ч. л. шишарки от хмел се заливат с 1 чаша вряла вода. Изчаква се да изстине и се пие като чай.

3. Незаменима билка за жените е царичето – то е подходящо и за млади жени, и за дами в зряла възраст. Настойка от цариче (1 с. л. на 1 чаша вряла вода) е много полезна по време на климакс и в послеродов период.

4. Също така, за нормализиране на хормоналния баланс при жените се препоръчват чайове и запарки от къпина и липа.

5. Естрогенен ефект проявява градинският чай (салвия). При кървене по време на менопауза се препоръчва следната рецепта: 2 ч. л. салвия се заливат с 2 чаши вряла вода, оставя се да престои 30 минути. Пие се по 1 с. л. на всеки 2 часа.

6. При системен лупус еритематозус (вълчанка), болест на Адисон, алергичен дерматит и пемфигус се препоръчва корен от женско биле (сладник) по следната рецепта: 2 ч. л. корен от женско биле се залива с 1 чаша вряла вода и се държи на водна баня в продължение на 15 минути. Прецежда се. Пие се в качеството на поддържаща терапия 3 пъти на ден по 1 супена лъжица.

7. При маточно кръвотечение и болезнена менструация се използва цвят от червена детелина.
3 супени лъжици цвят се залива с 1 чаша вряла вода. Оставя се да изстине и се пие като чай.

8. За мъже с хипертрофия на простатата е полезна настойка от кора на трепетлика. В стъклен съд се слагат 40 грама нарязана суха трепетликова кора, налива се 500 мл ракия и престоява 1 месец. Пие се 2 пъти на ден по 20 капки, в продължение на 1 месец.

Rating: 5.0. From 1 vote.
Please wait...
Алтернативно Здраве