Как да се отървем от хипохондрията?

Хипохондрията е доста коварен и разпространен проблем от който страдат доста хора в наши дни. Тя е състояние, в което засегнатия смята, че е неизлечимо болен и сам си приписва несъществуващи физически неразположения. Причината за страданието му обаче е на психологическа основа.

Ето защо ви предлагаме няколко начина да се справите сами с „болестта си“ преди да отидете на лекар и да се опитате да го убедите в здравословният си проблем. Заемете се с практики свързани с дълбоки вдишвания и издишвания поне веднъж дневно по пет минути. Това ще осигури повече приток на кислород в огранизмна и нервната система.

Правете си положителни визуализации и се концентрирайте върху тях максимално.

Затворете очи и оформете детайлна картина в съзнанието си, която ви носи радост. Тя може да се състои в определено събитие, конкретен човек, ваш красив спомен или съкровена мечта. Задръжте картината колкото се може по-дълго. Правете това по три минути всеки ден и ще усетите разликата.

Заемете се с някакво занимание. По този начин ще сте ангажиране с нещо и няма да мислите за въображаемата си болест. Може да се отдадете на нови хоби, да направите основно почистване у дома или да прочетете някоя хубава книга.  Всяко едно  занимание е от полза.

Разговаряйте с някого. Хората са създадени за да споделят радости и тревоги и да си помагат взаимно. Не прикривайте емоциите си и не се изолирайте от околните. Споделете това, което ви мъчи с някой друг без да се притеснявате от реакцията му. Когато излеете страховете и притесненията си и споделите с друг човек, ще се почувствате по-добре и ще ви олекне значително. Подкрепата на близки хора също е много важна и решаваща за този проблем. Те никога няма да ви се присмеят или да подходят пренебрежително към онова, което ще им кажете, а ще подходят в обич и разбиране към вас.

Практикувайте медитации или други духовни практики. Тези дейности освобождават натрупаният стрес и напрежение и успокояват значително нервите. Преди да се захванете с тях обаче, се уверете,че са безопасни и нямат странични ефекти.

Спортът, плуването и източните бойни изкуства също са добра идея. Чрез тях вие ще изразходвате толкова енергия,че няма да имате сили да се занимавате с поредния „симптом“ на някоя „ваша“ болест. Освен това ще станете по съзнателни и уравновесени.

За това вместо да се чудите какво ще правите с„тежкото си заболяване“, се заемете с лечението на истинския си проблем и не ходете по лекари. Лекарят, който ще ви избави от хипохондрията сте самите вие.

Rating: 5.0. From 1 vote.
Please wait...
Алтернативно Здраве