Канабис – дали лекува рак?

Сред видовете коноп (Cannabis) съществуват 3 основни разновидности: индийски, технически (културен) и див коноп.

Има и други сортове, но това вече са специални хибриди за получаване на максимум психотропни вещества – марихуана, хашиш, анаша, както и на медицински компоненти.

В днешно време вече е събран голям доказателствен материал, че канабисът е наистина в състояние да помогне на човечеството, като лекува много видове рак.

Така, например, израелският професор Гунаш Люмир заяви на най-високо и отговорно ниво – по време на парламентарно заседание, че конопът убива раковите клетки. Перспективно е лечението с коноп на глиома (тумори в поддържащите клетки на нервната система), рак на гърдата, рак на щитовидната жлеза, рак на дебелото черво и рак на простатата. Канабисът е ефективен още и при диабет, псориазис и др.

В момента съществуват  повече от 30 хиляди научни публикации относно канабиса. Те свидетелстват за положителните резултати при лечението на костно-мускулната система, показват и защитното му действие върху нервната система и мозъка. Канабисът помага още при травматични увреждания и психически нарушения.

Основният компонент, съдържащ се в канабиса, не оставя следите, които се появяват подир досегашното лечение на рак с химиотерапия – но може да спре разпространението на различни форми на агресивен рак; това вече е потвърдено от учени от различни страни в цял ​​свят.

Първите изследвания на противораковите свойства на канабис са представени пред Американската асоциация за изследване на рака в Лос Анджелис още през 2007 г. Тези доклади посочиха, че веществото тетрахидроканабинол (ТНС)) в канабиса е в състояние да активира биологическата защита, да прекрати процеса на образуване на ракови клетки и да блокира кръвоносните съдове, които подхранват туморите. Друг интересен медицински резултат е, че проявява положителен ефект при лечението на шизофрения.

Показателна е историята на американския биохимик Денис Хил, който сам се излекува от рак на простатата, като използва екстракт от конопено масло.

В Калифорния канабисът е узаконен, затова аптеките го продават срещу рецепта. Разработки се правят в Италия, Испания, Германия и други страни. В някои аптеки на Чехия се продава канабис под формата на мехлеми.

Групата SETH в Калифорния, която е съставена от известни експерти по изучаване на нови методи за лечение на рак, е документирала ефектите на канабидиол (CBD) и тетрахидроканабинол (ТНС) върху глиобластомни клетки (тумор в мозъка). Оказа се, че една от всеки две канабиноидни клетки убива болните клетки – без да уврежда здравите. Тази спонтанна апоптоза (процес на програмирана клетъчна смърт) няма вредно въздействие върху човешкия организъм и представлява идеален начин за универсално лечение на повечето видове рак.

Разбира се, едва ли големите интернационални химически концерни ще се зарадват от тази новина, която поставя под съмнение лечението с химиотерапия, както и съответните многомилиардни финансови печалби.

Rating: 5.0. From 1 vote.
Please wait...
Алтернативно Здраве