Лечебното хранене – за какво помага?

Лечебното хранене представлява диетотерапия, която взема предвид патогенезата, клиничната картина и динамиката в развитието на дадено заболяване. То има за цел не само да поддържа силата на болния – но е терапевтично средство, което увеличава ефективността на други терапевтични фактори и намалява тенденцията за рецидив при хронични заболявания.

Лечебното хранене често е ефективно при такива болни пациенти, на които други лечения не помагат.

При определяне на лечебния режим на хранене, трябва да се има предвид следното.

 1. Хранителният режим, който задоволява апетита и вкуса на болния, често е не само непълноценен от гледна точка на потребностите на организма – но дори понякога пречи на ефективността на други терапевтични фактори.
 2. При лечебното хранене, особено на хронично болните, винаги трябва да се гарантира достатъчно количество витамини, минерални соли и вода.
 3. При определяне на количеството на храната е необходимо да се вземе предвид пол, възраст, професия и общото състояние на организма на болния.
 4. Сред основните компоненти на храната трябва да се обърне специално внимание на протеините. Долната граница на консумираните протеини трябва да бъде 1 г на 1 кг телесно тегло на пациента – като за оптимално количество се смятат 100 грама протеини.
 5. В лечебния режим на болния, както и на здравия човек, трябва да се съдържат растителни фибри и листни зеленчуци (ако няма специални противопоказания).

Трябва да се отбележи, че съвременната индустрия за лечебна кулинария има на свое разположение достатъчно методи за преработка на продуктите, които позволяват да се включват растителни фибри и листни зеленчуци в храната дори на пациенти с нарушена функция на стомашно-чревния тракт.

 1. С цел адекватен прием на различни минерални соли, витамини, оксидази, пероксидази и ензими в лечебното меню трябва да бъдат включени определени количества сурови зеленчуци, подправки и плодове. Дори при най-строгите ограничения в храната това може да бъде постигнато чрез пресни сокове.
 2. Голямо значение има разнообразието от хранителни продукти.
 3. Преходът от един тип лечебно хранене към друг не трябва да бъде много рязък.
 4. Лечебният хранителен режим трябва да се съобразява с вкуса и желанията на болния.
 5. От голямо значение при лечебното хранене е режимът – времето на приемане на храната и нейното разпределение. Трябва да се отчитат периодите на почивка и работа, също и на различните терапевтични процедури. Последното хранене трябва да е 2-3 часа преди лягане.
 6. Необходимо е да се координират енергийните разходите на организма с количеството храна, получена в един или друг режим на хранене.

Полугладният режим на хранене изисква ограничен енергиен разход на организма – ако целта не е да се постигне намаляване на наднорменото тегло на болния.

 1. Лечебното хранене изисква точен подбор на продуктите според химичния им състав и метод на готвене.
Rating: 5.0. From 1 vote.
Please wait...
Алтернативно Здраве