Лесна рецепта за постни зелеви сърми

Сърмите са традиционно българско ястие от времето на нашите баби и дядовци. Освен вкусна вечеря, те са и абсолютно задължителни на Бъдни вечер, когато по традиция се консумират ястия без месни продукти. Пробвайте нашата рецепта – лесно, бързо и вкусно:

Вземат се 12-15 големи зелеви листа от кисело зеле. Ако са много големи се делят на две. По-малките трябва да са с площ, колкото ръката на едър възрастен.

Продукти:

1. Ситно нарязано кисело зеле – една чаена чаша.

2. Една чаша изчистен ориз

3. Стрък праз

4. Една глава кромид лук.

5. Черен пипер – 1 чаена лъжица.

6. Червен пипер – една супена лъжица.

7. Олио – 3 супени лъжици.

8. Сух копър – 1 чаена лъжица.

9. Сух джоден – 1 чаена лъжица.

10. Вода – 800 грама

По желание – чаена чаша сварен  и оцеден боб, може и от консерва.

Приготвяне

1.Изчистват се твърдите жилки на листата и се нарязват на ситно. Отделят се и се добавят към останалото ситно нарязано кисело зеле.

2.В олиото се запържва ориза, праза и лука. Добавя се червения пипер и се загасява с няколко лъжици вода. Добавя се боба, ако сме решили да ги правим с боб. Добавят се джодена, копъра, чернен пипер по желание, разбърква се и се правят сърми, които се нареждат една до друга в подходяща тава.

3.След изразходване на ориза, в съдината, където е бил, се долива останалото олио и в него се запържва ситно нарязаното зеле.

4.Изпърженото зеле се разпределя върху сърмите, залива се водата и се пече във фурна около един час на 200 градуса.

Да ви е сладко!

Rating: 5.0. From 1 vote.
Please wait...
Алтернативно Здраве