Куркума – подправка против рак

Народната медицина в Югоизточна Азия отдавна използва куркума при онкологични усложнения.

Ето някои форми на това й приложение.

Куркума на прах се поставя в тъмно, плътно затворено шишенце и се поставя на тъмно и сухо място (не в хладилника!). Веществото куркумин губи полезните си свойства на светло.

Куркумата се разтваря в мазнини, а не във вода – затова към нейната доза трябва да се добавят зехтин, олио, кокосово или краве масло. Черният пипер улеснява многократно усвояването на куркумата. Прясно смленият черен пипер трябва да бъде около 3% от обема на куркумата.

Дозировката на куркума при случаи на рак е от 3 до 30 грама дневно – в зависимост от конкретния случай. С цел да се постигне максимален ефект подправката се приема минимум веднъж дневно и 3 пъти седмично. Започва се с малки дози.

При добра поносимост на организма дозите се увеличават.

За възрастни хора и деца на възраст под 6 години дозата трябва да бъде намалена наполовина (1/2 чаена лъжичка) веднъж седмично – а след това постепенно да се увеличава до обичайната доза за зрели хора.

По принцип куркумата е безвредна, но ако приемането й се придружава от разстройство на стомаха, дозата трябва да бъде намалена. Не бива да се приема на гладно.

Тя увеличава производството на жлъчка и може да влоши състоянието на болния, ако той има камъни в жлъчния мехур.

Оказва разреждащо въздействие върху кръвта, затова не се препоръчва да се комбинира с аспирин.

Противопоказно е приемането й от бременни и кърмачки.

Как се приема куркума против рак?

Повечето от тези рецепти включват курума на прах. По-рядко се използва тинктура на базата на куркума. Тя се приготвя от пресни корени, които се измиват и нарязват на парчета, а те след това се смилат с блендер и се прехвърлят в тъмна бутилка. Заливат се с 65%-ов медицински спирт. Разклаща се и се оставя на тъмно и хладно в продължение на най-малко две седмици, като периодично се разклаща. След това се прецежда и налива в тъмно шишенце. Тинктурата от куркума запазва свойствата си дълго време. Пие се по 20-30 капки на прием.

Ето и една универсална рецепта с използване на куркума.

В чаша смесете четвърт чаена лъжичка куркума, половин чаена лъжичка зехтин и щипка прясно смлян черен пипер. Тази смес може да се използва отделно към супи и салати. Важно е да се добавя в края на готвенето, без да се вари – термичната обработка влошава свойствата и качествата й.

Ако се приема отделно, се смесва с малко вода. Пие се колкото може по-често.

Зеленият чай усилва многократно действието на куркумата.

Rating: 5.0. From 1 vote.
Please wait...
Алтернативно Здраве