Консервантът E 210

Макар че присъства в множество плодове и зеленчуци, Е210 се произвежда на пазара от бензоин, най-вече в Азия. Е210 се използва като антибактериален и антифунгален консервант. Той се изхвърля от тялото в рамките на 9 до 15 часа след консумация под формата на хипурикова киселина.

Е210 може да бъде открит в бирата, кафето, газираните напитки, сладката, маргарина, туршиите, плодовото мляко, сиренето, дъвката, както и в заместителите на захарта. Е 210 се ползва и в козметиката, както и в лекарствата против кашлица.

Е210 трябва да се избягва от хора с алергии, защото може да предизвика обрив, както и коремни смущения, когато се консумира в по-големи количества. Когато е комбиниран с тартразин (Е102), Е210 предизвиква силна хиперактивност. Той може да предизвика астма, особено при тези, които го комбинират със стероиди.

Не се препоръчва консумирането му от деца.

 

Rating: 4.5. From 2 votes.
Please wait...
Алтернативно Здраве