Кленов сироп или мед – кое е по-полезно?

Кленовият сироп и медът често се определят като здравословни алтернативи на захарта. Въпреки, че са съвсем различни, все пак между кленовия сироп и меда има някои прилики.  От гледна точка на съставките, те имат различен брой калории, въглехидрати, витамини и минерали.

И кленовият сироп и медът имат сходен брой калории. Чистият кленов сироп съдържа 52 калории в лъжица.  Една лъжица мед съдържа 64 калории.  Представете си разликата, обаче, когато готвите – една чаша кленов сироп съдържа 819 калории, а чаша мед съдържа 1031 калории.

Лъжица кленов сироп съдържа 13.5 грама въглехидрати. От тях, 12.4 грама, са захар.  Тези захари са предимно сукроза, която е “сложна” захар”, която тялото разгражда на прости захари и глюкоза.  Лъжица мед съдържа 17.4 грама въглехидрати, от които 17.3 са захар. Тази захар е предимно глюкоза и по-малко фруктоза.  Между двете, кленовият сироп е по-здравословният – съдържа по-малко захар и по-малко фруктоза.  Хранителен режим, богат на фруктоза е особено вреден за тялото.

Мазнината в лъжица чист кленов сироп е 0.1 грама, с минимални съдържания на наситени, моно-наситени и поли-наситени мазнини.  Медът не съдържа мазнини.

Количеството витамини в меда е по-високо от това в кленовия сироп.  Медът е източник на витамин Б-6 и витамин Ц.  Кленовият сироп не ги съдържа.  Медът съдържа също така три пъти повече рибофлавин от кленовия сироп.  Кленовият сироп, от друга страна, съдържа повече минерали, между които цинк, калций, цинк, магнезий и калий. Кленовият сироп съдържа още повече соли от меда. Медът съдържа флуорид, който е полезен за зъбите, докато кленовият сироп не съдържа флуорид.

Анти-окислителните способности и на меда и на кленовия сироп са сходни.  Антиоксидантите предпазват от свободните радикали (от рак и състаряване).

В заключение, и медът и кленовият сироп имат предимства и недостатъци.  Ако искате да захраните организма си с минерали и да консумирате по-малко фруктоза, то кленовият сироп е добър избор.  Ако търсите подсладител без мазнини, медът трябва да е вашия избор.  И кленов сироп, и мед трябва да се консумират в умерени количества поради високото съдържание на калории и захар.

 

Rating: 4.0. From 2 votes.
Please wait...
Алтернативно Здраве