Киселото мляко – полезно ли е наистина то?

За ползите от консумацията на киселото мляко е говорено и писано много.

Преди всичко, то е отличен продукт за намаляване на наднорменото тегло и пречистване на организма.

Киселото мляко извежда от организма токсините и отпадните продукти. Ако се спазват 2 разтоварващи дни седмично, през които да ядем само кисело мляко, в рамките на 1 месец можем да се отървем от 6 кг излишно тегло.

 Организмът усвоява киселото мляко за по-малко от час и в червата започва бързо попълване на количеството на здравословна микрофлора. В здравия чревен тракт по-активно се синтезират витамини и вещества, които потискат размножаването на вредните бактерии. Общото здравословно състояние се подобрява бързо, в течение на няколко дни. Гастрит, хроничен запек, ентерит, колит и други стомашно-чревни заболявания се лекуват по-бързо и по-лесно, ако към основното лечение се прибави редовна консумация на кисело мляко.

Нормализира се също така и метаболизмът – обмяната на веществата. Затова този хранителен продукт е много полезен при затлъстяване и целулит – както се знае, жените са склонни да използват различни средства, за да се справят с този проблем, а киселото мляко е винаги под ръка, не струва скъпо и притежава редица допълнителни оздравителни качества.

След прекарани инфаркти, хипертония, атеросклероза, исхемична болест на сърцето, диабет и порок на сърцето се препоръчва също така редовна консумация на кисело мляко. В него се съдържат много полиненаситени мастни киселини, които забавят развитието на сърдечно-съдовите заболявания и предотвратяват възможни усложнения – в такива случаи е необходимо да се използват нискомаслени видове.

Друго полезно свойство на киселото мляко засяга любителите на трапезите с алкохолни напитки – то перфектно премахва махмурлука. Достатъчно е да се изпие чаша кисело мляко и след 10 минути човек се чувства много по-добре.

Киселото мляко помага да запазим за по-дълго време чувството за младост – любителите му като цяло застаряват по-късно от почитателите на високо-калоричните храни, които са наситени с мазнини.

То мляко е отличен козметичен продукт и отдавна се използва при домашните грижи за кожата и косата. Ако се измивате редовно с кисело мляко, повяхналата кожа ще възвърне свежестта си, тенът ще се подобри и активността на мастните жлези ще се нормализира.

Маски с кисело мляко постепенно изсветляват лунички и възрастови петна. То може да се използва също така и за маски на цялото тяло, съчетани с масаж – това помага за подобряване състоянието на кожата и намалява симптомите на целулита.

За козметични цели към киселото мляко се добавят множество и най-разнообразни други съставки: мед, сметана, извара или различни билки.

Противопоказания за консумация на кисело мляко са ерозивен гастрит и хиперацидитет, остър хепатит, камъни в жлъчката, панкреатит, язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Rating: 3.0. From 2 votes.
Please wait...
Алтернативно Здраве