Кимион – тайната на Средния Изток

Кимионът е характерен за топъл и влажен климат – Индия, Северна Африка, Китай и Южна Америка. Кимионът се свързва най-вече с Мароко.

Кимионът е познат на египтяните повече от пет хилядолетия – семената са намерени дори в пирамидите. Гърците са го използвали като лекарство и като козметика – за тен. Кимионът символизирал „алчност“ у древните му ползуватели, защото бил скъп и труден за намиране.

В кулинарията, кимионът се използва главно с люти храни. Най-характерен е за индийската, мексиканската, португалската, средно източната и испанската кухня. Той се съдържа във всяко къри, както и в гриловете, особено за агнешко и пилешко месо. Кимионът придава чудесен вкус на ориза, както и на патладжана. В Европа, кимионът се използва за подправяне на сирена, както и за опушването на меса и консервиране. В средния Изток, кимионът се използва в повечето рибни ястия, както и за зеленчуци и кус-кус.

В алтернативната медицина, кимионът се използва като диуретично, стимулиращо и антиспазматично средство. Той спира разстройството, газовете и коликите. Кимионът се ползва и за увеличаване производството на кърма, както и за предотратяване позивите за повръщане при бременните. Кимионът усилва апетита.

Rating: 4.8. From 4 votes.
Please wait...
Алтернативно Здраве