Канела – супер храната, която сме пренебрегвали досега

Някога канелата е била по-скъпа от злато. Какво прави канелата безценна и защо трябва да присъства задължително в менюто ни?

  1. Канелата държи под контрол диабет 2 по два начина: тя намалява кръвното налягане и има положителен ефект върху кръвните маркери. Канелата намалява инсулиновата резистенност с близо 29%. Канелата работи директно върху мускулните клетки, като ги форсира да изхвърлят захар от кръвта за превръщането и в енергия. Смята се, че канелата е по-добра дори от лекарствата за диабет.
  2. Канелата намалява лошия холестерол (ЛДЛ).
  3. Канелата има антибактериални и антифунгални свойста. Не е изненада, че в Средния Изток, където топлото време допринася за бързото разваляне на храната, канелата е неизменната подправка, с която се поръсват храните. Смята се, че канелата успешно се бори с вируса СПИН, като предотратява навлизането на вируса в здравите клетки.
  4. Канелата лекува симптомите на Алцхаймер и Паркинсон. Тя спомага моторните функции на хора, страдащи от тези болести и облекчава страданието им.
  5. Канелата има анти-карциногенни свойства. Според някои изследвания, канелата забавя растежа на тумора и убива раковите клетки.
  6. Канелата е отлична добавка за страдащите от поликистозни яйчници.

 

Вълшебните свойства на супер храната канела се дължат на „синемалдехида“, който тя съдържа. Концентрацията от антиоксиданти, които канелата съдържа предпазват тялото от свободни радикали и предотвратяват възпаленията.

 

Как да добавим канела в менюто си? Въпреки вълшебните свойства на канелата, трябва да сме внимателни, защото в големи дози, канелата може да бъде токсична. Просто поръсете с канела, любимите си питиета и ястия, за да усетите ефекта и миризмата – това е съвсем достатъчно. Не консумирайте повече от 6 грама (една чаена лъжица) канела на ден. Според експертите, използвайте цейлонска канела, която съдържа най-полезните вещества в големи количества.

 

Rating: 5.0. From 1 vote.
Please wait...
Алтернативно Здраве