Editor choice

Как да спрем хроничната тревога?

Хроничната тревога е проблем, който измъчва все повече хора в днешно време. Това се дължи на редица фактора сред които са прекалената динамика,  недоспиването, липсата на релаксиращи и спокойни дейности, претоварване със служебни задължения и още куп други.

Състоянието на постоянна тревога може да породи още много неприятни усещания и емоционална нестабилност. Хората, които се тревожат постоянно пропиляват живота си в съжаление, паника и неувереност,  а това понижава качеството на живот. За щастие, има начин хроничната тревожност да бъде спряна.

Един от начините е да погледнете на тревогата с нови очи. Опитайте се да анализирате състоянието си отстрани и се запитайте носи ли ви нещо полезно и дали променя ситуациите, в които се намирате или ви въвлича в омагьосан кръг. Старайте се да измислите реални решения на проблемите си, без да се вайкате излишно. Ако стоите на едно място и се тревожите постоянно, проблемите ви няма да изчезнат, а ще се задълбочат. Направете трезва преценка и вземете нещата в собствени ръце. Обмислете начините за решаване на проблема, или потърсете съвет от близки хора. Те със сигурност ще застанат зад вас.

Не се плашете от неизвестното. В живота не винаги всичко е ясно, точно и по план и това не бива да ви стресира. Приемете го като добра възможност да се потопите в нещо ново и извлечете ползите от такава ситуация. Понякога се тревожим за хиляди неща и чак след време разбираме,че е било напълно излишно. Оценявайте хубавите моменти и не ги разваляйте с притеснения.

Заменете тревогата със забавления. Вместо да си стоите в къщи, когато ви измъчва дадена тревога или съмнение, отидете на някоя приятно място с компания и се отпуснете. Може да се забавлявате по най-различни начини- каране на ролери в парка, караоке в дискотека или посещение на изложба на любимият ви художник. Не позволявайте на тревожните състояния да съсипват настроението ви.

Говорете за проблемите си с хора, които биха ви разбрали. Няма нищо лошо в това да отидете на групова терапия или психолог, ако не успявате да премахнете хроничната тревожност дълго време. Не се срамувайте да потърсите помощ и разбиране от хора с подобни неразположения или специалист. Те ще ви помогнат да осъзнаете,че не сте сами и нещата не са толкова страшни, колкото ви изглеждат.

Заемете се с творческа релаксация. Известно е,че творческите дейности, отключват креативността и въображението и успокояват душевно. Дори да не сте добри художници, музиканти, или поети, нищо не губите ако започнете да посещавате такива курсове или се опитате да творите сами у дома. Във всеки един дреме скрит талант. Така,че не е изключено и вие да намерите вашия. Тогава тревогите ви сами ще изчезнат.

 

Rating: 5.0. From 2 votes.
Please wait...
Editor choice
Алтернативно Здраве