Как да спра цигарите с народна медицина?

Както е добре известно, пушачите трудно се отказват от вредния си навик, особено ако са го практикували дълго време. Независимо от това обаче, при наличие на воля и желание за избавяне от този порок, успехът е възможен.

Народната медицина е обърнала внимание на проблема “Как да спра цигарите” и предлага някои рецепти, които успешно конкурират аптечните препарати и модерните средства. Ето най-популярните:

1. Смесват се босилек, сладник (женско биле), готварски карамфилчета и канела. От сместа се оформя цигара, която се пуши вместо тютюн.

2. За да се намали желанието за тютюнопушене, устата се плакне със сода бикарбонат.

3. Черупки от кокосов орех се натрошават достатъчно ситно и се пушат вместо тютюн.

4. Ако една цигара се накисне в мляко, а след това се изсуши на слънце, тя провокира гадене и неприятни усещание при пушеното й.

5. Смесват се еднакви количества коприва, валериана, черен чай, мента и цикория. Една с. л. от тази смес се залива с 1 чаша вряла вода, изчакват се 5 минути и се филтрира. Пие се като чай, но без захар. В резултат желанието да се пуши отслабва.

6. Като заместители на цигарите и с цел намаляване на желанието за тютюнопушене се препоръчва също дъвчене на черешов клей, намачкана дървесина от дива череша, сушени ябълки, кайсии и сливи; както и различни видове дъвки, желателно с по-силен аромат – например, ментолови.

7. Вземат се щипки от речен рак, изсушават се и стриват на прах. Добавянето им към тютюна предизвиква отвращение от процеса на пушене.

8. Подобен ефект има следното средство: Събира се птичи пух, изгаря се и пепелта се смесва в съотношение 1:1 със сода бикарбонат. Получената смес се добавя към тютюна. Резултатът е доста ефектен: пушенето на такава цигара предизвиква крайно неприятно чувство, понякога и повръщане.

9. Тютюнът може да бъде заменен със смеси от билки. Смесват се еднакви части салвия (градински чай), живовляк, евкалипт, бял равнец, жълт кантарион, детелина, суха мента и мащерка. Тази смес се пуши вместо обичайната цигара. Желанието за пушене постепенно намалява. Терапевтичният цикъл на това средство продължава 30 дни. После може да се направи пауза от 10 дни, след което да бъде при необходимост да бъде повторен.

10. 1 с. л. булгур от овес се залива с 2 чаши вода. Сместа престоява 12 часа. След това се добавят 2 чаши вряла вода, изчаква се да изстине и се изпива през деня – на части преди всяко хранене.

11. Смесват се по 5 чаени лъжички вода, сок от сурови картофи и от репей. Сместа се изпива вечер. Лечението трае 14 дни. Прави се почивка от 7 дни и се повтаря.

Rating: 5.0. From 1 vote.
Please wait...
Алтернативно Здраве